Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Ontwerper: Jacques van Rhijn
Onthulling: 1947
Adopteer dit monument.

Oosterleek, monument voor Dirk Roos (foto: Frans Zack)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor Dirk Roos in Oosterleek (gemeente Drechterland) is een natuurstenen beeld van een vrouwenfiguur, met een roos in haar hand en een duif op haar schouder. Het beeld is geplaatst op een voetstuk.

Tekst
De tekst op het gedenkteken luidt:

'DIRK ROOS
IN DE STRIJD OM
DE VRIJHEID
ONTVIEL HIJ ONS
OP 17 APRIL 1945
TE HOORN'.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument voor Dirk Roos in Oosterleek (gemeente Drechterland) is opgericht ter nagedachtenis aan de verzetsman die op 17 april 1945 is geëxecuteerd.

Dirk Roos werd op 21 december 1918 geboren te Oosterleek. Gedurende de meidagen van 1940 vocht hij als militair tijdens de bombardementen van Rotterdam. In 1943 werd hij opgeroepen voor dwangarbeid in Duitsland waarna hij is ondergedoken. Dirk Roos sloot zich aan bij het verzet en als zodanig werkte hij mee aan de poging om de verzetsman A. C. de Graaf te bevrijden. Tijdens deze actie werd hij gevangen genomen en naar Hoorn overgebracht. Toen hij daar een vluchtpoging ondernam werd Dirk Roos op 17 april 1945 geëxecuteerd .

Onthulling
Het monument is onthuld in 1947 of 1948.

Locatie
Het monument is geplaatst in de gevel van de noordmuur van de hervormde kerk te Oosterleek (gemeente Drechterland).

Bronnen

  • Voormalige gemeente Venhuizen;
  • De heer Frans Zack;
  • Krantenartikel in het Noordhollands Dagblad van 3 mei 2007.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.