Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland
Ontwerper: Anton Lavertu
Onthulling: 4 augustus 1991
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door Maria Basisschool.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door PCBS Oranje Nassau.

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Joods monument' in Zandvoort is een uit rode baksteen opgetrokken gedenkmuur met een gedenksteen en een plaquette van natuursteen.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'OP DEZE PLAATS STOND DE SYNAGOGE
DIE OP 4 AUGUSTUS 1940 / 1 AW 5700
TIJDENS DE DUITSE BEZETTING
WERD VERWOEST.'

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Joods monument' in Zandvoort is opgericht ter nagedachtenis aan de in de Tweede Wereldoorlog verwoeste synagoge.

De synagoge, die vanaf 1922 op de hoek van de Jacob van Heemskerckstraat en de Dr. Joh. G. Mezgerstraat stond, werd in de nacht van 4 op 5 augustus 1940 verwoest. De Israëlitische gemeente heeft daarna nog enige tijd haar godsdienst in een particulier huis aan de Kostverlorenstraat uitgeoefend. Vermoedelijk is daarbij gebruik gemaakt van uit de synagoge afkomstige, nog bruikbare, inventaris.

Oprichting
In april 1985 is de suggestie gedaan om een kunstwerk te vervaardigen dat een herinnering kon zijn aan de grote groep Joodse ingezetenen die het slachtoffer werd van de bezettende macht. De plaats waar de synagoge gestaan heeft, zou zeer geschikt zijn. In juni 1987 werden een aantal Joodse burgers gepolst die in de periode 1940-1945 in Zandvoort verbleven. Hoewel er waardering was voor de geste, stond men afwijzend tegenover de gedachte. Besloten werd toen het project niet voort te zetten. In 1989 werd alsnog een plaquette geplaatst ter herinnering aan de synagoge. Het gedenkteken is schuin op de hoek van de Jacob van Heemskerckstraat en de Dr. Joh. G. Mezgerstraat geplaatst.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 augustus 1991 door de Ambassadeur van Israël in Nederland, de heer M. Bawly.

Locatie
Het monument bevindt zich op de hoek Jacob van Heemskerckstraat/Dr. Joh. G. Mezgerstraat in Zandvoort.

Bron
Gemeente Zandvoort.

Voor meer informatie
Website van de Gemeente Zandvoort.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht