Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Adopteer dit monument.

Zandvoort, 'De Kleine Patriot' (foto: gemeente Zandvoort)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'De Kleine Patriot' in Zandvoort is een reliëf, waarop de kaart van Nederland en de Nederlandse leeuw is te zien.

Tekst
De tekst op het reliëf luidt:

'DE
KLEINE
PATRIOT
1943-1945.'

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

'De Kleine Patriot' herinnert de inwoners van Zandvoort aan de verzetskrant die gedurende de Tweede Wereldoorlog in de gemeente werd verspreid.

In het pand aan de Grote Krocht 25 zat tijdens de bezetting een verzetsgroep. Eerst kwam hier driemaal per dag een 'luisterclub' bij elkaar om naar de Britse radiozender te luisteren. Toen dat te gevaarlijk werd, is naar een alternatief gezocht. Dat werd gevonden in 'De Kleine Patriot', een verzetskrant met geallieerde berichten, gemaakt onder moeilijke omstandigheden. De krant werd dagelijks verspreid in Zandvoort en omgeving.

Bron
Gemeente Zandvoort.

Voor meer informatie
De website van de Gemeente Zandvoort.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht