Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945
Ontwerper: Jos Heijmans, Harry Gruben
Onthulling: 1 augustus 1998
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Indië-monument' in Rosmalen (gemeente 's-Hertogenbosch) is een marmeren plaquette met embleem. De gedenkplaat is bevestigd tussen twee betonnen kolommen. Het gedenkteken is 2 meter hoog, 1 meter breed en 20 centimeter diep.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'IN MEMORIAM
ROSMALENSE GESNEUVELDEN IN N.O. INDIË
1945 - 1950

MARTIEN SPIERINGS 18.1.1926 - 15.9.1948
WIM VAN DER HEIJDEN 14.7.1927 - 19.1.1949'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Indië-monument' in Rosmalen (gemeente 's-Hertogenbosch) is geplaatst ter nagedachtenis aan twee medeburgers die tijdens de politionele acties in het voormalige Nederlands-Indië zijn gesneuveld.

De namen van de twee slachtoffers luiden:

Wim van der Heijden en Martien Spierings.

Op 8 november 1946 werd de toen bijna 21-jarige Martinus Wilhelmus Spierings op de Frederik Hendrikkazerne te Blerick ingelijfd bij het 11de Regiment Infanterie van de Koninklijke Landmacht. Nog geen drie maanden later vertrok hij als dienstplichtig soldaat op de ms Johan van Oldenbarnevelt naar het voormalige Nederlands Oost-Indië. Op 19 april 1947 werd Spierings overgeplaatst naar de 2e compagnie van het 4de bataljon van het 11de Regiment Infanterie (2-4-11 RI). Martien Spierings sneuvelde op 15 september 1948, volgens het gedachtenisprentje te Bobotsari, terwijl de commandant van 4-11 RI als plaats van overlijden aangeeft: '3 km westelijk van Djelegong' ('SHEET 44/XL-D vak 76.85'). Het misverstand is ontstaan doordat het onderdeel waartoe Spierings behoorde, op het moment van zijn sneuvelen in Bobotsari was gelegerd.

Wim van der Heijden was bij hetzelfde onderdeel als Spierings ingedeeld en was aanwezig bij het sneuvelen van zijn plaatsgenoot. Vier maanden later sneuvelde Van der Heijden op 19 januari 1949 in Wonosari, terwijl zijn onderdeel, 2-4-11 Regiment Infanterie, in Kebumen was gelegerd. Hij sneuvelde tegelijkertijd met de overige bemanningsleden van hun bren-carrier, die vernietigd werd door een zogenaamde trekbom.

Onthulling
Het monument is onthuld op 1 augustus 1998 door luitenant-kolonel Ton Hoes (toenmalig officier).

Locatie
Het monument is geplaatst op de hoek Nieuwstraat/Venstraat bij de gedachteniskapel te Rosmalen (gemeente 's-Hertogenbosch).

Bron
Gemeente 's-Hertogenbosch.

Voor meer informatie
Wel gestorven, niet vergeten van drs. A. van den Elzen (1996).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht