Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland
Ontwerper: A.A. Hermans (29-11-1951)
Onthulling: 2 mei 1985
Adopteer dit monument.

Cuijk, monument 'Cuijkse joden' (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Cuijk, monument 'Cuijkse joden' (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Cuijk, monument 'Cuijkse joden' (foto: M. Janssen Reinen)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'Cuijkse joden' in Cuijk is een plaquette van natuursteen, ingemetseld in de muur van de voormalige synagoge. De plaat stelt de ingang van de synagoge voor. Bovenin is een afbeelding van de davidster aangebracht.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'TUSSEN 1940 EN 1945
WERDEN ZIJ UIT ONS MIDDEN
WEGGEHAALD OMDAT ZIJ
JOOD WAREN

ANDRE MARC ANDRIESSE - AUSCHWITZ
ELIZABETH ANDRIESSE - AUSCHWITZ
HUGO ANDRIESSE - MIDDEN EUROPA
HENRIËTTE ANDRIESSE-VAN BAREN - SOBIBOR
JACOB ANDRIESSE - SOBIBOR
HENRIËTTE COHEN-DEFRIES - VUGHT
SARA COHEN-SOUSMAN NATAN - SOBIBOR
GERTRUIJ COHEN - AUSCHWITZ
SIMON COHEN - AUSCHWITZ
CIENTJE COHEN - AUSCHWITZ
DAVID COHEN - MIDDEN EUROPA
BENJAMIN COHEN - MIDDEN EUROPA
BETSY COHEN - AUSCHWITZ

TER NAGEDACHTENIS
EN BEZINNING - MEI 1985'.

Digitaal Joods Monument
Een aantal joodse oorlogsslachtoffers dat op dit gedenkteken vermeld staat, is tevens opgenomen in het 'Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland'. Hierin vindt u meer informatie over deze personen met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.

Onder het kopje 'Geschiedenis' op deze pagina kunt u op een persoonsnaam klikken om doorverwezen te worden naar het Digitaal Joods Monument.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'Cuijkse joden' in Cuijk is opgericht ter nagedachtenis aan dertien joodse medeburgers die tijdens de bezettingsjaren zijn gedeporteerd en omgebracht.

De namen van de dertien slachtoffers luiden:

Andre Marc Andriesse, Elizabeth Andriesse, Hugo Andriesse, Henriëtte Andriesse-Van Baren, Jacob Andriesse, Henriëtte Cohen-Defries, Sara Cohen-Sousman Natan, Gertruij Cohen, Simon Cohen, Cientje Cohen, David Cohen, Benjamin Cohen en Betsy Cohen.

Voor de Tweede Wereldoorlog woonden in Cuijk dertig joden. Tijdens de bezetting zaten zeven Cuijkse joden ondergedoken bij Harrie Smits in Vianen, maar de meesten werden door de bezetter gedeporteerd naar de concentratiekampen in Midden-Europa. Op 9 april 1943 werden de laatste vier joden uit Cuijk op transport gesteld naar kamp Vught. In totaal zijn dertien joden omgekomen, slechts een paar keerden na de bevrijding terug in Cuijk.

Onthulling
Het monument is onthuld op 2 mei 1985 door Harrie Smits en mevrouw De Wolf-Andriesse (die de oorlog heeft overleefd).

Locatie
De gedenkplaat is aangebracht in de muur van de voormalige synagoge, gevestigd aan de voormalige Pieter Groenstraat, thans Grotestraat, te Cuijk.

Bronnen

  • Gemeente Cuijk;
  • De Gelderlander van 2 december 1985;
  • Ter nagedachtenis en ter bezinning - Oorlogs- en verzetsmonumenten in Nijmegen en omgeving, Margreet Janssen Reinen, Miep Janssen Reinen-Wannet en Ab Uijen. (Molenhoek 1994). ISBN 90-71832-25-2.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht