Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Ontwerper: Cor van Geleuken
Onthulling: 4 mei 1949
Adopteer dit monument.

Budel-Dorplein, grafmonument op het Kerkplein (foto: Gemeente Cranendonck)
Budel-Dorplein, grafmonument op het Kerkplein (foto: Gemeente Cranendonck)
Budel-Dorplein, grafmonument op het Kerkplein (foto: Gemeente Cranendonck)
Budel-Dorplein, grafmonument op het Kerkplein (foto: Gemeente Cranendonck)

Het monument

Vorm en materiaal
Het grafmonument op het Kerkplein in Budel-Dorplein (gemeente Cranendonck) bestaat uit een plantsoen en zes hardstenen witte grafzerken. Voor de graven staat een keramisch beeld van een peinzende vrouwenfiguur met in haar handen een duif en een bloem. Het beeld is op een voetstuk geplaatst.

Teksten
De tekst op het voetstuk luidt:

'IN DE VRIJHEIDSSTRIJD
DOOR DE DUITSCHE SS OMGEBRACHT
OP 5-9-1944'.

De teksten op de grafstenen luiden:

'A. V/D PUTTEN 'TH. STEVENS 'M. LOOYMANS
* BUDEL * DORPLEIN * DORPLEIN
9-4-1920 20-9-1923 2-12-1918
† 9-4-1920' † 5-9-1944' † 5-9-1944'

'L. LOOYMANS 'J. ZANDVLIET 'C.H. KAPPERS
* DORPLEIN * ROTTERDAM * WINTERSWIJK
18-1-1925 22-12-1918 25-7-1916
† 5-9-1944' † 5-9-1944' † 5-9-1944'

Symboliek
De duif staat symbool voor de vrede. Sinds Noach een duif uitliet om te verkennen of de wereld, na de grote vloed, weer bewoonbaar was, is de duif een symbool geworden voor goede tijdingen. Met goede tijdingen wordt meestal het uitbreken van de vrede bedoeld.

Wijziging
In 2017 heeft de gemeente het monument een opfrisbeurt gegeven. De vijver is gevuld met vers water en de dode planten zijn vervangen.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het grafmonument op het Kerkplein herinnert de inwoners van Budel-Dorplein (gemeente Cranendonck) aan zes medeburgers die op 5 september 1944 tijdens de terugtocht van de bezetter door SS-ers zijn omgebracht.

De namen van de zes slachtoffers luiden:

Kees Kappers (douaneambtenaar), Leo Looymans (fabrieksarbeider), Martin Looymans (fabrieksarbeider), A. van de Putten (fabrieksarbeider), Theo Stevens (fabrieksarbeider) en Jan Zandvliet (wachtmeester van de marechaussee).

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1949 door de Commissaris van de Koningin in de provincie Noord-Brabant, prof. dr. De Quay.

Bronnen

Voor meer informatie
AA-kroniek, jaargang 9 - nr. 3 (Heemkundekring Budel en Cranendonck, 1990).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Kris Derks | 4 mei 2020

Opdat we nooit vergeten.