Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland, Verzet Nederland
Ontwerper: Piet van Dongen (25-03-1895)
Onthulling: 1960
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
De Onderduikerskapel in Overloon (gemeente Boxmeer) bestaat uit vier zuilen met een dak. In het midden is een natuurstenen beeld geplaatst van een zittende Mariafiguur, die haar armen beschermend om twee mannenfiguren heenslaat.

Tekst
De tekst op het monument luidt:

'BERG DE VLUCHTELINGEN EN VERRAAD ZE NIET.
WEES VOOR HEN EEN SCHUILPLAATS TEGENOVER DE VERWOESTER
ISAIAS 16-3'

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De Onderduikerskapel herinnert de inwoners van Overloon (gemeente Boxmeer) aan alle mensen die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog noodgedwongen schuilhielden voor de bezetter.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1960.

Locatie
De kapel is geplaatst op de hoek Venrayseweg/Bergkampweg te Overloon (gemeente Boxmeer). De kapel bevindt zich in een klein plantsoentje.

Bronnen

  • Gemeente Boxmeer;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.