Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945
Onthulling: 16 oktober 2001
Adopteer dit monument.

Noordwijk, 'Indië-monument' (foto: Verenigingen Oud Militairen Indië- en Nieuw-Guineagangers Zuid-Holland Noord en Zuid-Holland Zuid.)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Indië-monument' in Noordwijk is een natuurstenen gedenksteen.

Teksten
De tekst op de bovenzijde van de steen luidt:

'L. HELLENBERG
J.M.A. DOOVE
J.M.A. MOURITS
J.J. RAAPHORST.'

De tekst op de voorzijde van de steen luidt:

'VOOR HERSTEL VAN
ORDE EN VREDE
NAAR
NEDERLANDS-INDIË
GEZONDEN
IN INDONESIË GEBLEVEN
1945-1950.'

Wijziging
De oorspronkelijke tekst op het monument, 'VOOR ORDE EN VREDE', is later gewijzigd in de tekst 'VOOR HERSTEL VAN ORDE EN VREDE, NAAR NEDERLANDS-INDIË GEZONDEN, IN INDONESIË GEBLEVEN 1945-1950'.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Hellenberg Leendert 06-05-1920 16-09-1946

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Indië-monument' in Noordwijk is opgericht ter nagedachtenis aan vier Noordwijkse militairen die tijdens de politionele acties (1945-1949) in het voormalige Nederlands-Indië zijn gesneuveld.

De namen van de vier slachtoffers luiden:

Jan M.A. Doove, Leen Hellenberg, Jan M.A. Mourits en Jaap J. Raaphorst.

Jan Doove (4-7-RI) sneuvelde op 6 december 1947 tijdens een patrouille bij Moearu Koenan, Palembang. Hier werd hij gevangen genomen en gedood.

Leen Hellenberg (KNIL XIII) sneuvelde op 16 september 1946 in Toebang Mandjul op Borneo. Hij werd door een sluipschutter getroffen.

Jan Mourits (17 AAT) is omgekomen op 4 januari 1949. Zijn auto, die onderdeel uitmaakte van een konvooi in Madiun, reed op een trekbom.

Jaap Raaphorst (5-5-RI) moest op 10 april 1949 tijdens een patrouille in Karanplosie achtergelaten worden.

Onthulling
Het monument is onthuld op 16 oktober 2001 door burgemeester Drs. J.W. van der Sluis samen met mevrouw Hellenberg-den Hollander en mevrouw Hazenoot-Raaphorst, nabestaanden van de slachtoffers.

Locatie
Het monument is geplaatst op de hoek Rembrandtweg/ Oude Zeeweg te Noordwijk. Naast dit monument staat een ander oorlogsmonument.

Bronnen

  • Gemeente Noordwijk;
  • Zeekant van 3 oktober 2001;
  • Witte Weekblad van 27 juni 2001;
  • Monumenten/gedenktekens in de provincie Zuid-Holland voor overleden militairen in het voormalig Nederlands-Indië en Nieuw Guinea in de periode 1945-1962, uitgegeven door de Verenigingen Oud Militairen Indië- en Nieuw-Guineagangers Zuid-Holland Noord en Zuid-Holland Zuid.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht