Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland
Onthulling: 1945
Adopteer dit monument.

Gorinchem, monument voor de familie Benjamins (foto: H. Sepers)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor de familie Benjamins in Gorinchem bestaat uit een staande grafzerk en een liggende gedenksteen. Beide zijn uitgevoerd in natuursteen. Op de zerk is een davidster afgebeeld. Het monument is een symbolisch graf. De gedenksteen is 1 meter 53 hoog, 67 centimeter breed en 8 centimeter diep.

Teksten
De tekst op de grafzerk luidt:

'DIT GRAF WAS AANGEKOCHT
DOOR
A. BENJAMINS
TE WOUDRICHEM
HIJ WERD 18 NOV. 1942
DOOR DE BARBAREN WEGGEVOERD
EN KEERDE NIET WEER.
GOD HEBBE ZIJN ZIEL.'

De tekst op de gedenksteen luidt:

'MEDE TER HERINNERING
AAN
BE BENJAMINS-BLOK
JO BENJAMINS
HARTOG BENJAMINS
ANNA BENJAMINS
-VAN STRATEN
JO BENJAMINS.
GEEN VAN HEN OVERLEEFDE AUSCHWITZ.'

Digitaal Joods Monument
Een aantal joodse oorlogsslachtoffers dat op dit gedenkteken vermeld staat, is tevens opgenomen in het 'Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland'. Hierin vindt u meer informatie over deze personen met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.

Onder het kopje 'Geschiedenis' op deze pagina kunt u op een persoonsnaam klikken om doorverwezen te worden naar het Digitaal Joods Monument.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument voor de familie Benjamins in Gorinchem is opgericht ter nagedachtenis aan deze Joodse familie die door de bezetter in 1942 is opgepakt en weggevoerd naar het concentratiekamp Auschwitz.

De familie Benjamins bestaat uit Abraham Benjamins, Hartog Benjamins, Jozef Benjamins (geboren in 1900), Jozef Benjamins (geboren in 1912), Berendina Benjamins-Blok en Johanna Benjamins-van Straten.

Oprichting
Deze gedenksteen is kort na de Tweede Wereldoorlog door de familie opgericht ter nagedachtenis aan Abraham Benjamins. Hij werd geboren op 3 mei 1866 te Woudrichem en is overleden te Auschwitz op 6 december 1942. Hoewel hij in Woudrichem woonde, was hij ook penningmeester van de Joodse gemeente te Gorinchem. Op de gedenksteen staat dat Benjamins op 18 november 1942 is gedeporteerd, maar dit klopt eigenlijk niet.

Die dag werden zijn zoon Jozef Abraham (geb. Woudrichem 15 april 1900), zijn broer Hartog (geb. Woudrichem 17 mei 1878) en diens vrouw Johanna van Straten (geb. Beesd 16 november 1879) en zoon Jozef Abraham (geb. Woudrichem 7 augustus 1912) weggevoerd, terwijl Abraham en zijn tweede vrouw Berendina Blok (geb. Harlingen 3 september 1878) thuis bewaakt werden om de volgende dag naar Gorinchem te worden weggevoerd. Daar kwamen zij op 19 november om 9.00 uur op het politiebureau aan, waarna zij om 13.30 uur op transport werden gesteld naar Amsterdam.

Locatie
Het monument bevindt zich op de Joodse begraafplaats, gevestigd aan de Willem de Vries Robbeweg te Gorinchem.

Bronnen

  • Gemeente Gorinchem;
  • Gorinchem tijdens de bezetting 1940-1945 van A.J. Busch e.a. (Gorinchem, Historische Vereniging Oud-Gorcum, 1995).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht