Adopteer een monument

Herdachte groepen: Allen
Ontwerper: Willem Johannes Valk (1898-1977)
Onthulling: 21 juni 1951
Adopteer dit monument.

Assen, 'Provinciaal Gedenkteken' (Foto: G. Schnieders)
Assen, 'Provinciaal Gedenkteken' (Foto: G. Schnieders)
Assen, 'Provinciaal Gedenkteken' (Foto: Henk Peelen)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Provinciaal Gedenkteken' in Assen is een bronzen beeld van een knielende vrouwenfiguur met erepalm. Het gesigneerde beeld is geplaatst op een voetstuk van Franse kalksteen. Het beeld is 1 meter 70 hoog, 1 meter 97 breed en 56 centimeter diep. Het voetstuk is 75 centimeter hoog, 2 meter 6 breed en 66 centimeter diep.

Tekst
De tekst op het monument luidt:

'1940 - 1945 / PROV. DRENTHE'.

Symboliek
De vrouwenfiguur houdt een erepalm vast als bewijs van achting en erkenning. De palmtak is een klassiek symbool voor de overwinning. Ze houdt de erepalm in de richting van het voormalige Huis van Bewaring, waar veel verzetsmensen in de Tweede Wereldoorlog door de bezetter gevangen werden gehouden. Door de dynamische houding van de vrouw heeft het beeld in de volksmond de naam 'Fanny Blankers-Koen' gekregen.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Provinciaal Gedenkteken' in Assen is opgericht ter nagedachtenis aan alle Drentenaren die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

Onthulling
Het monument is onthuld op 21 juni 1951.

Locatie
Het monument is geplaatst tussen het Drents Museum en het voormalig Huis van Bewaring aan de Brink te Assen.

Bronnen

  • Gemeente Assen;
  • Gemeentearchief Assen;
  • Tijdschrift Assen Historische Vereniging van maart 2000.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht