Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945, Vervolgden Nederland, Verzet Nederland
Onthulling: 1946
Adopteer dit monument.

Assen, monument 'Rijks HBS' (foto: G. Schnieders)
Assen, monument 'Rijks HBS' (foto: G. Schnieders)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'Rijks HBS' in Assen is een rechthoekige plaquette van zwarte natuursteen. De gedenkplaat is 80 centimeter hoog en 1 meter breed.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'VOOR ONZE DODEN UIT DE OORLOGSJAREN
1940 - 1945.'

Hieronder zijn de namen en geboortedata van 44 oorlogsslachtoffers aangebracht.

Wijzigingen
De namen van de slachtoffers zijn later aan de gedenkplaat toegevoegd. Oorspronkelijk bevond deze zich in de vestibule van de voormalige Rijks HBS aan de Beilerstraat. In 1972 is de plaat verhuisd naar het Dr. Nassaucollege aan de Mr. Groen van Prinstererlaan 98. Op 9 december 2013 is het monument herplaatst.

Digitaal Joods Monument
De joodse oorlogsslachtoffers die op dit gedenkteken vermeld staan, zijn tevens opgenomen in het 'Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland'. Hierin vindt u meer informatie over deze personen met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.

Onder het kopje 'Geschiedenis' op deze pagina kunt u op een persoonsnaam klikken om doorverwezen te worden naar het Digitaal Joods Monument.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'Rijks HBS' te Assen is opgericht ter nagedachtenis aan 44 oud-leerlingen van de school die tijdens de bezettingsjaren door oorlogsgeweld zijn omgekomen. Sommigen zijn gesneuveld in de meidagen van 1940, anderen kwamen bij verzetsactiviteiten om het leven of stierven in strafkampen.

De namen van de 44 slachtoffers luiden:

Markus Assies, Ephraim Behr, Izak Behr, Benj. H. ten Berg, Salomon Boekbinder, Wiebe G. de Boer, Berend v.d. Bosch, Cornelis Broerse, Willem G. v. Dijk, Abraham Gans, Mar. J.S Godschalk, Cornelis Hakkert, Klaas den Hartog, Gebines La Hei, Iwan Hiegentlich, Greta Japenga, Pieter Keijzer, Anthonie Kropveld, Abraham Levie, Abraham J. Levie, Daniël Levie, Henri Levie, Andries Lezer (geb. 5/7 1919), Andries Lezer (geb. 3/4 1919), Jeannette S. Lezer, Berend P. Lunshof, Willem Mantel, Jacob Meijer, Jozef Meijer, Salomon Meijer, Sara J. Meijer, Leo van Oosten, Simon Polak (geb. 1918), Simon Polak (geb. 1926), Hendrik Prakken, Carel Reinhardus, Anne M. Smallenbroek, Jan Smallenbroek, Joh. Stuvel, Benj. H. van Staveren, Godefr. C. v. Veggel, Levie de Vries, Anton Wanting en Jan Zoet.

Op het monument staat de naam 'Jacob Meijer' anders vermeld dan in het Digitaal Joods Monument.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1946 tijdens de heropening van de school.

Locatie
Het monument bevindt zich in de entreehal van het gebouw Quintus van het Dr. Nassau College, gevestigd aan de Mr. Groen van Prinstererlaan in Assen.

Bronnen

  • Gemeente Assen;
  • Uit de school geklapt... (100 jr. HBS, 1967);
  • Tijdschrift Assen Historische Vereniging van maart 2000;
  • Joodse oorlogsmonumenten in de provincie Drenthe van H. Hamburger en J.C Regtien, met medewerking van Fr. van Echten (Bedum, Uitgeverij Profiel, 1999). ISBN 90 5294 192 0;
  • Asser oorlogsmonumenten. Herinneren en herdenken 1940-1945. Germa Greving en Jan Ridderbos. 2015: Van Gorcum, Assen. blz 38-45.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht