Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers, Vervolgden Nederland
Onthulling: 1954
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door CDS De Borg.

Assen, monument 'Achilles 1894' (foto: G. Schnieders)
Assen, monument 'Achilles 1894' (foto: G. Schnieders)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'Achilles 1894' in Assen is een zwerfkei met plaquette. Op de plaat is het embleem van de voetbalvereniging aangebracht. Het gedenkteken is 2 meter hoog, 1 meter breed en 1 meter diep.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'1940 - 1945
TER NAGEDACHTENIS AAN

H. VAN DIJK J.W. KUIPER
J. VAN HAARST J. MUSKEE
C. HAKKERT J. STUVEL
H. HOFMAN D. VERHAGEN
Mr. G.C.B.E. SURINGAR

A. LEZER SR. C. NATHANS
D. MAGNUS C. VAN THIJN
J. MAGNUS J. VAN OOSTEN
H. MAGNUS H. VAN STAVEREN'.

Wijzigingen
De onderste acht namen van joodse slachtoffers zijn in 1964 aan het monument toegevoegd. Oorspronkelijk stond het gedenkteken in het Stadshoek. In 1966 is het samen met de voetbalvereniging meeverhuisd naar de Houtlaan en in 1999 naar de Martin Luther Kingweg.

Digitaal Joods Monument
De joodse oorlogsslachtoffers die op dit gedenkteken vermeld staan, zijn tevens opgenomen in het 'Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland'. Hierin vindt u meer informatie over deze personen met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.

Onder het kopje 'Geschiedenis' op deze pagina kunt u op een persoonsnaam klikken om doorverwezen te worden naar het Digitaal Joods Monument.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'Achilles 1894' in Assen is opgericht ter nagedachtenis aan zeventien leden van deze voetbalvereniging die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen. Acht van hen waren joods.

De namen van de acht joodse slachtoffers luiden:

A. Lezer sr., D. Magnus, H. Magnus, J. Magnus, C. Nathans, J. van Oosten, H. van Staveren en C. van Tijn.

De namen van de negen niet-joodse slachtoffers luiden:

H. van Dijk, J. van Haarst, C. Hakkert, H. Hofman, J.W. Kuiper, J. Muskee, J. Stuvel, Mr. G.C.B.E. Suringar, en D. Verhagen.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1954.

Locatie
Het monument bevindt zich rechts van de ingang van voetbalvereniging 'Achilles 1894', gevestigd aan de Martin Luther Kingweg te Assen.

Bronnen

  • Gemeente Assen;
  • Tijdschrift Assen Historische Vereniging van maart 2000;
  • Joodse oorlogsmonumenten in de provincie Drenthe van H. Hamburger en J.C. Regtien, met medewerking van Fr. van Echten (Bedum, Uitgeverij Profiel, 1999). ISBN 90 5294 192 0.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht