Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Ontwerper: Albert Verschuren (1887-1953)
Onthulling: 1943
Adopteer dit monument.

Tilburg, monument op het Merodeplein (foto: Ars Longa Tentoonstellingen, Amsterdam)
Tilburg, monument op het Merodeplein (foto: Ars Longa Tentoonstellingen, Amsterdam)
Tilburg, monument op het Merodeplein (foto: Ars Longa Tentoonstellingen, Amsterdam)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument op het Merodeplein te Tilburg is een Mariabeeld van Franse zandsteen uit Savonnieres. De vrouwenfiguur staat met haar handen op de borst over elkaar gekruist. Het beeld is geplaatst op een voetstuk.

Restauratie
Rond 1990 werd het beeld tijdens een algehele renovatie van de wijk tijdelijk opgeslagen.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument op het Merodeplein te Tilburg is geplaatst in opdracht van de buurtbewoner van de wijk Broekhoven om bescherming te krijgen tegen de gevaren van de Tweede Wereldoorlog.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1943. Na de inzegening werd het beeld overgedragen aan de parochie Onze Lieve Vrouw van Goede Raad. Op dit moment is het gedenkteken het eigendom van het kerkbestuur van de parochie Broekhoven Fatima Pius X. Rond 1990 werd het beeld tijdens een algehele renovatie van de wijk tijdelijk opgeslagen. Op 12 mei 1992 werd het beeld opnieuw onthuld door burgemeester mr. G. Brokx.

Bronnen

  • Gemeente Tilburg;
  • Heemkundekring 'Tilborch'.

Voor meer informatie

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht