Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland, Verzet Nederland, Algemeen
Ontwerper: Joseph L.M. Neefjes (17-01-1949)
Onthulling: 4 mei 1995
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2017-2018 geadopteerd door RKBS De Hoeksteen.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door PCBE Het Mozaïek.

Enkhuizen, herdenkingsplaats 'Schaduwcorrectie 1995' (foto: Frans Zack)

Het monument

Vorm en materiaal
De herdenkingsplaats 'Schaduwcorrectie 1995' in Enkhuizen lijkt op een archeologische vindplaats. Het grondvlak heeft de vorm van een trapezium en is een afgesneden driehoek. Vanaf de straat loopt een schelpenpad om de plaats heen. Het grondvlak is ongeveer 15 meter breed en 15 meter lang. Over het grondvlak loopt een witte straat van 6 meter lang.

Op de herdenkingsplaats is een Ionische zuil van gietijzer geplaatst. De huid bestaat uit roest en dient als een natuurlijke bescherming. Het voetstuk van de zuil is van ongepolijst graniet, waardoor de kleur grijs-rozebruin is. De zuil is 5 meter hoog.

Teksten
Op het voetstuk van de zuil zijn de initialen en de geboorte- en overlijdensdata van acht verzetsstrijders uit Enkhuizen aangebracht:

'HESSEL FRANSISCUS FLUITMAN (1877 HFF 1953)
JAN HOMMES (1879 JH 1954)
ANTON KRANENBURG (1918 AK 1944)
PIET RODENBURG (1888 PR 1957)
PIET SMIT (1921 PS 1945)
GERRIT CORNELIS STAPEL (1912 GCS 1945)
DIRK ELIZA WIERENGA (1922 DEW 1944)
CORNELIS SCHUYT (1915 CS 1984) '

Tevens bevindt zich op de herdenkingsplaats een schuilplaats, namelijk een huisje. Deze schuilplaats is 2 meter en 50 centimeter hoog, 1 meter en 50 centimeter breed en 3 meter diep.

De tekst aan de binnenzijde van het afdak luidt:

'VAN DE DAG EENS
VAN DE DAG OOIT'

Symboliek
De herdenkingsplaats heeft veel symboliek. De vorm van het grondvlak, een afgesneden driehoek, herinnert aan het feit dat tijdens de Tweede Wereldoorlog de driehoek werd gebruikt om personen als ongewenst te bestempelen. De joden kregen de davidster opgespeld, die bestond uit twee over elkaar liggende driehoeken. De zuil geeft uitdrukking aan verscheidene begrippen, te weten: echo, aarde, bron, toekomst en tijd. De tekst op het voetstuk van de zuil vormt als het ware een code, die verwijst naar alle vrouwen, mannen en kinderen die in het verleden, heden en toekomst vrede en vrijheid nastreven. Het huisje staat symbool voor de schuilplaats die ieder mens nodig heeft. Als het regent kan in het huisje geschuild worden. De tekst aan de binnenzijde van het afdak verwijst naar het heden en de toekomst.

In mei valt de schaduw van de zuil rond het middaguur over de witte straat in het grondvlak. Deze schaduwcorrectie staat symbool voor een correctie op de schaduwzijde van het menselijk bestaan, zoals:

  • het voorkomen van leed;
  • de strijd tegen onrecht;
  • de strijd tegen fascisme en discriminatie;
  • de strijd tegen fysieke en geestelijke armoede.

Kunstenaar Joep Neefjes beschouwt het monument als een plek, die voor het verzet én voor de bevrijding is en over heden én toekomst gaat.

ziekenhuis.

Compliment voor een oorlogsmonument
Dit monument was genomineerd voor het Compliment voor een oorlogsmonument 2017. Deze aanmoedigingsprijs is georganiseerd in aanloop naar de nationale viering van de bevrijding op 5 mei in Noord-Holland en is een initiatief van de Provincie Noord-Holland, het Nationaal Comité 4 en 5 mei en Oneindig Noord-Holland. Op de website Oneindig Noord-Holland is meer informatie te vinden over de provincie tijdens de oorlogsjaren. Ook zijn over alle genomineerde monumenten videoreportages gemaakt. De reportage over dit monument vind je hier.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De herdenkingsplaats 'Schaduwcorrectie 1995' herinnert de inwoners van Enkhuizen aan het leed dat de Tweede Wereldoorlog heeft veroorzaakt. Het gedenkteken benadrukt tevens het belang van de strijd voor vrede en vrijheid, zowel in het verleden, het heden als in de toekomst. In het bijzonder worden acht verzetsstrijders herdacht die in de strijd tegen de bezetter zijn gesneuveld.

De namen van de acht slachtoffers luiden:

Hessel Franciscus Fluitman, Jan Hommes, Anton Kranenburg, Piet Rodenburg, Cornelis Schuyt, Piet Smit, Gerrit Cornelis Stapel en Dirk Eliza Wierenga.

Onthulling
De herdenkingsplaats is onthuld op 4 mei 1995 door burgemeester H. Krajenbrink.

Jaarlijks vindt er bij het monument een herdenking plaats op vier mei.

Locatie
De herdenkingsplaats bevindt zich op de hoek Nelson Mandeladreef/Piet Smitstraat te Enkhuizen.

Bronnen

  • Gemeente Enkhuizen;
  • Krantenartikel in het Noordhollands Dagblad van 19 april 2007.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht