Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Ontwerper: Elly Baltus
Onthulling: 9 december 1999
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2019-2020 geadopteerd door RKBS De Zeppelin.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door OBS De Hasselbraam.

Heerhugowaard, 'Vrouwen in het Verzet' (foto: Stichting Nationale Hannie Schaft-herdenking)
Heerhugowaard, 'Vrouwen in het Verzet' (foto: www.heerhugowaard.nl)
Heerhugowaard, 'Vrouwen in het Verzet' (foto: www.ravensbruck.nl)
Heerhugowaard, 'Vrouwen in het Verzet' (foto: www.ravensbruck.nl)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'Vrouwen in het Verzet' in Heerhugowaard is een bronzen beeld van een staande vrouwenfiguur dat kracht en soberheid uitstraalt. De jurk van de vrouw is gemaakt van een oude deur van een deportatietrein, en ribkarton (gestreepte kampkleding). Het beeld is geplaatst op een voetstuk van natuursteen. Het beeld is 1 meter 85 hoog. Het voetstuk is 90 centimeter hoog en 90 centimeter breed.

Tekst
Op het voetstuk zijn een aantal regels uit het verzetsgedicht Het Lied der Achttien Doden van Jan Campert aangebracht:

'MAAR 'T HART DAT HET NIET LATEN KON
SCHUWT NIMMER HET GEVAAR
HET WEET HOE EENMAAL IN DIT LAND
DE VRIJHEID WERD GEËERD'.

Op de zijkanten van het voetstuk zijn de namen van 21 verzetsvrouwen aangebracht die in de concentratiekampen Ravensbrück en Auschwitz zijn omgekomen.

Symboliek
Op de jurk van de vrouwenfiguur staan de namen van verzetskranten gegraveerd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben veel vrouwen meegeholpen bij het verspreiden van deze illegale blaadjes.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Aa Jacqueline Louise 05-12-1920 03-04-1945

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'Vrouwen in het Verzet' in Heerhugowaard is opgericht ter nagedachtenis aan 21 verzetsvrouwen die in de concentratiekampen Ravensbrück en Auschwitz zijn omgekomen.

De namen van de 21 slachtoffers luiden:

Jaqueline Louise van der Aa, Johanna Antonia Maria Bartels-Striethorst, Elisabeth ten Boom, Reina Prinsen Geerligs, Henriëtte Augusta Haak-van Eek, Aleid Ingeborg van Hardenbroek, Anna Heringa-Jongbloed, Catherina Florentina Kuijken-van der Eynde, Helena Theodora Kuipers-Rietberg, Anna Clasina op 't Land, Jantina Christina Langerhorst, Geertruida van Lier, Rachel Neter-Montanhes, Juliana Wilhelmina van der Noorda, Henriëtte Henriquez Pimentel, Anna Louisa Salomons, Johanna Slagter-Dingsdag, Christina Maria Smoorenburg, Tilly de Vries en Maria Clasina Zegwaard-de Korte.

Onthulling
Het monument is onthuld op 9 december 1999 door burgemeester Vermeer en mevrouw Stien Spier (lid van het comité Vrouwen van Ravensbrück). In de nieuwe wijk (Zuidwijk/Huygenhoek) waar dit gedenkteken is geplaatst, zijn 21 straten naar de gesneuvelde verzetsvrouwen genoemd.

Bij het monument vindt jaarlijks een herdenking plaats op 4 mei.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Sandra | 5 mei 2020

Vergeten zullen we nooit!

Anja Grootoonk | 4 mei 2020

Nooit vergeten, altijd in dankbaarheid herdacht.

Carla Puig Blascco | 4 mei 2020

These days should never be forgotten.

Es | 1 mei 2020

Dat we nooit vergeten xx

| 28 april 2020

Veel dank aan allen die voor onze vrijheid hebben gestreden!