Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Adopteer dit monument.

Veldhoven, ereveld voor burgerslachtoffers (foto: Jacq. Bijnen/SHEV)

Het monument

Vorm en materiaal
Op het ereveld voor burgerslachtoffers te Veldhoven is een gedenksteen van natuursteen aangebracht. De steen wordt omgeven door een haag.

Tekst
De tekst op de gedenksteen luidt:

'BEATI MORTUI
QUI IN DOMINO MORIUNTUR
(APOC, XIV-13)
17 SEPTEMBER 1944'.

Op het monument zijn de namen van negentien oorlogsslachtoffers uit Veldhoven aangebracht.

Restauratie
De gedenksteen is in 1994 vernieuwd.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het ereveld voor burgerslachtoffers herinnert de inwoners van Veldhoven aan de twintig medeburgers die zijn omgekomen tijdens het geallieerde bombardement dat op 17 september 1944 in het kader van operatie 'Market Garden' werd uigevoerd. Niet alle slachtoffers zijn op het R.K. kerkhof begraven.

Tijdens operatie 'Market Garden' werden drie complete divisies gedropt: de 101ste US Airborne Divisie bij Eindhoven en Veghel, de 82ste US Airborne Divisie bij Graven en de 1ste Britse Airborne Divisie bij Arnhem en Oosterbeek. Het doel was de verovering van de bruggen over de Maas, het Maas-Waalkanaal, de Waal en de Rijn en vestiging van een bruggenhoofd bij Arnhem. Onder leiding van commandant John D. Frost slaagde het 2de bataljon van de 1ste Parachutisten Brigade van de 1ste Airborne Divisie erin om de noordelijke oprit van de oude Rijnbrug te bezetten en deze oprit tijdens de daaropvolgende strijd dagenlang onder controle te houden. Maar de Rijnbrug bij Arnhem bleek een brug te ver. De Engelse para's werden verrast door Duitse pantsertroepen en moesten zich onder zware verliezen terugtrekken in de Betuwe.

Nadat de Slag om Arnhem werd verloren, is de aanval gestokt. Wel was dankzij de samenwerking van Amerikaanse en Engelse soldaten een deel van Noord-Brabant en Gelderland in geallieerde handen terechtgekomen. Vanuit deze strook vrij gebied van Eindhoven naar Arnhem ('de Corridor' genaamd) werd in de maanden daarna de rest van Brabant bevrijd.

Tijdens operatie 'Market Garden' zijn boven Nederland 35.000 parachutisten gedropt, waarvan circa 11.000 bij Arnhem zijn geland. Slechts 2.400 man is het gelukt om de overkant van de Rijn te bereiken. De overige soldaten raakten gewond, werden gedood of zijn krijgsgevangen gemaakt. In totaal zijn meer dan 17.000 militairen van de luchtlandings- en grondtroepen gesneuveld, gewond geraakt of vermist. Dit aantal verloren manschappen was groter dan tijdens de invasie in Normandië (D-Day).

Onthulling
Het monument is ingezegend door pastoor B. van Welie uit Zeelst.

Locatie
Het ereveld bevindt zich op het R.K. kerkhof, gelegen aan de Blaarthemseweg te Veldhoven.

Bronnen

  • Gemeente Veldhoven;
  • De heer J.F.C.M. Bijnen;
  • In het spoor van Market Garden - Monumenten en gedenktekens Noord-Brabant van Jacq van Eekelen e.a. (Den Dungen, Market Garden Comité, 1998);
  • Veldhoven 50 jaar vrij, 18 september 1944/1994 van J.F.C.M. Bijnen (1994) 9-10;
  • Veldhoven, 4000 jaar geschiedenis van Oerle, Meerveldhoven, Veldhoven en Zeelst, van J.F.C.M. Bijnen (2005) 314.

Voor meer informatie
Stichting Historisch Erfgoed Veldhoven.
Dijkhei 5
5508 VT Veldhoven
veldhoven.shev@kpnplanet.nl

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.