Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers, Verzet Nederland
Ontwerper: Niek van Leest
Onthulling: 29 oktober 1980
Adopteer dit monument.

Rijsbergen, 'Oorlogsleed' (Foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'Oorlogsleed' in Rijsbergen (gemeente Zundert) is een bronzen beeld van een vrouwenfiguur met kind. Het beeld is geplaatst op een voetstuk. Het gedenkteken is 1 meter 50 hoog.

Symboliek
Het motto van het monument is 'ontreddering door oorlogsgeweld'. Het beeld stelt een vluchtende vrouw voor die valt, en een ontredderd kind dat de hand van de moeder uit de zijne voelt glijden.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Bakker Johannes Jacobus 27-09-1921 05-10-1944
Boogaard Jacobus Juda 12-03-1921 05-10-1944
Boogaard Marinus 16-04-1922 04-10-1944
Brautigam Hendricus Petrus Josephus 18-03-1895 05-10-1944

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'Oorlogsleed' herinnert de inwoners van Rijsbergen (gemeente Zundert) aan de medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen, met name diegenen die sneuvelden tijdens het drama van De Vloeiweide.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft de SS op 4 oktober 1944 een overval gepleegd op een post van de ondergrondse verzetsbeweging, dat gevestigd was op het landgoed 'De Vloeiweide'. Hierbij kwamen onder meer de vrouw en drie kinderen van het boswachtersgezin Neefs en de verzetsmannen Paul Windhausen, J. Oberg, M. v.d. Sande, P. v.d. Boogaard en N. Touw om het leven.

De verzetsmensen N. Brautigam, C. v.d. Boogaard, H. Hofman, F. de Visser, J. Bakker, J. v.d. Heuvel, J. Nelissen en J. de Vries werden door de bezetter gearresteerd en op 5 oktober 1944 in een bos bij Breda gefusilleerd.

Onthulling
Het monument is onthuld op 29 oktober 1980 door plaatsvervangend Commissaris van de Koningin in Noord-Brabant, drs. J.J.F.M. van der Heijden.

Locatie
Het monument staat naast het gemeentehuis aan de St.-Bavostraat in Rijsbergen.

Bronnen

  • Gemeente Zundert;
  • Dagblad de Stem van 30 oktober 1980;
  • Weekblad voor de gemeenten Zundert en Rijsbergen van 30 oktober 1980.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.