Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor Marcelis van Bemmel in Naaldwijk (gemeente Westland) is een plaquette van natuursteen. De gedenkplaat is 85 centimeter breed en 55 centimeter diep.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

‘IN DANKBAARHEID GEWIJD
DOOR DE BURGERS DER
GEMEENTE MONSTER
AAN DE NAGEDACHTENIS VAN
MARCELIS VAN BEMMEL
CHEF DER POLITIE
GEVALLEN VOOR KONINGIN EN VADERLAND
2 JULI 1942′.

Wijziging
Het monument is onthuld aan de buitenmuur van het toenmalige bureau van politie Dr. v.d. Brinkstraat 50 te Monster en werd geplaatst nabij de ingang van het politiebureau. Toen dit bureau werd afgestoten werd de gedenkplaat geplaatst in de hal van het politiebureau aan de Verdilaan in Monster. Dit gebouw is als politiebureau voor het publiek vervolgens gesloten waarna de gedenkplaat van Monster naar Naaldwijk werd verplaatst.

De geschiedenis

Het monument voor Marcelis van Bemmel in Naaldwijk (gemeente Westland) is opgericht ter nagedachtenis aan de verzetsman, die op 2 juli 1942 door oorlogsgeweld is omgekomen.

Marcelis van Bemmel, hoofdagent van de Monterse gemeentepolitie, was de contactpersoon voor de Ordedienst (O.D.), een van de verzetsorganisaties die in het Westland was opgericht. De groep verleende hulp aan onderduikers door hen onder te brengen op schuiladressen en te voorzien van bonkaarten, persoonsbewijzen en voedsel. Ook waren zij contactpersonen voor uit Engeland gedropte geheime agenten.

Door openlijk voor zijn afkeer tegen de bezetter uit te komen heeft Van Bemmel grote risico’s gelopen. Tijdens de oorlog hebben Van Bemmel en zijn zoon een gedeserteerd lid van de semi-militaire arbeidsdienst in huis genomen. Alle inspanningen voor deze onderduiker werden hen echter noodlottig. ‘Jan Jansen’ (zoals de onderduiker uit veiligheidsoverwegingen werd genoemd) bleek een verrader te zijn.

Van Bemmel sr. werd (waarschijnlijk) gearresteerd op 25 juni 1942 en in de vroege ochtend van 2 juli op de Waalsdorpervlakte in Scheveningen door de bezetter gefusilleerd. Van Bemmel jr. werd op 3 juli 1942 gearresteerd en weggevoerd naar het Beierse concentratiekamp Dachau. Daar is hij aan uitputting overleden.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1945 of 1946.

Oorlogsslachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument bevindt zich in het politiebureau aan de Vierschaar in Naaldwijk (gemeente Westland).

Bronnen

  • Gemeente Westland;
  • De heer Peter Groenhout.

Voor meer informatie
Monster, Poeldijk en Ter Heijde 1940/45 van Bert Moor.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Irene Koedij-Flinterman | 09 aug 2022

Mijn naam is Irene Koedijk-Flinterman, de eerste baby in Monster, die direct na de bevrijding van5-5-1945 geboren werd. Vandaar de naam: Irene: geboren 6 mei 1945 te Monster. Mijn vader Doe Flinterman, zat ook bij de Ondergrondse en zijn vriend was de korpschef van Politie in Monster: Marcellis van Bemmel. Als kind hoorde ik al dat van Bemmel was gefusilleerd op de Waalsdorpervlakte. Ik herinner mij nog dat zijn weduwe, mevrouw van Bemmel, vaak bij ons op visite kwam.


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents