Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Ontwerper: G. Djapavidtsje (ontwerper), Nodar Kvateladsje (beeldhouwer)
Onthulling: 5 mei 1981
Adopteer dit monument.

De Koog, Vrijheidsbeeld (foto: Gemeente Texel)
De Koog, Vrijheidsbeeld (foto: Gemeente Texel)

Het monument

Vorm en materiaal
Het Vrijheidsbeeld in De Koog (gemeente Texel) is een Georgisch kunstwerk van een spelend kind met een bal in de handen, omringd met vredesduiven. Het beeld is geplaatst op een cirkelvormig voetstuk van beton, waarop een groene plaquette is aangebracht. Om het voetstuk heen is beplanting aangebracht. Het geheel is ongeveer 4 meter hoog.

Tekst
De tekst op de gedenkplaat luidt:

'AANGEBODEN ALS GESCHENK VAN DE
GEORGISCHE BEVOLKING
OP 5 MEI 1981 DOOR R. TABUKASHVILI

ONTWERPER: G. DJAPAVIDTSJE

OP HET THEMA
'IN VREDE SPELENDE KINDEREN'
BEELDHOUWER: N. KVATELADSJE'.

Symboliek
Het monument 'In vrijheid spelende kind' symboliseert de vriendschappelijke band die in de Tweede Wereldoorlog is ontstaan tussen de Georgische gemeenschap en de Texelse bevolking en de vrede die te allen tijde gewaarborgd dient te worden.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het Vrijheidsbeeld herinnert de inwoners van De Koog (gemeente Texel) aan de vriendschappelijke band die tijdens de Tweede Wereldoorlog is ontstaan tussen de Georgische gemeenschap en de Texelse bevolking. Vrede is een kostbaar goed dat gewaarborgd moet worden.

Onthulling
Het monument is onthuld op 5 mei 1981 door de oud-strijder Gia Djapavidtsje, samen met beeldhouwer Nodar Kvateladsje en twee kinderen van de Lubertischool.

Locatie
Het monument is geplaatst bij de Lubertischool, gelegen aan de Brink te De Koog (gemeente Texel).

Bronnen

  • Gemeente Texel;
  • Oorlogsmonumenten op Texel van J.A. van Es jr. (Texel, Gemeente Texel, 2002).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht