Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Onthulling: 1 april 1949
Adopteer dit monument.

Rotterdam, 'Nederlandse Volks Militie' (Foto: Ars Longa Tentoonstellingen, Amsterdam)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'Nederlandse Volks Militie' in Rotterdam is een zuil van natuursteen.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Clerck Deodatus Edmond Phielmondus 19-06-1900 13-01-1944
Clerck Arthur Franciscus 23-05-1889 13-01-1944

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'Nederlandse Volks Militie' in Rotterdam is opgericht ter nagedachtenis aan leden van de verzetsorganisatie die door de bezetter zijn gefusilleerd.

De Nederlandse Volks Militie (NVM) was een verzetsgroep met veel leden van de Communistische Partij. Maar ook niet-communisten participeerden in de sabotageacties. Onder meer werd de bioscoop Luxor (eigendom van het Duitse UFA-concern) twee keer in brand gestoken. Ook pleegden zij een bomaanslag op de spoorbaan tussen de stations Beurs en Delftse Poort. Als represaille heeft de bezetter toen vijf mannen uit het gijzelaarskamp St.-Michielsgestel gefusilleerd.

De leider van de NVM, de Rotterdammer Samuel Zacharias Dormits, hield op zijn onderduikadres in de Bijlwerffstraat een compleet ledenbestand van zijn organisatie bij. Dit had hij beter niet kunnen doen, want toen Dormits op 17 oktober 1942 werd gearresteerd, kostte het de Sicherheitspolizei weinig moeite andere leden op te sporen. De volgende dag werden meer dan 200 mannen en vrouwen opgepakt en naar de cellenbarakken in Scheveningen overgebracht. De meesten werden naar concentratiekampen gedeporteerd. In de loop van 1943 zijn 21 leden van de NVM gefusilleerd.

Oprichting
Het gedenkteken is opgericht in opdracht van Gils, fa. van Steenhouwerij.

Onthulling
Het monument is onthuld in april 1949.

Locatie
Het monument bevindt zich op de Algemene begraafplaats Crooswijk aan de Kerkhoflaan in Rotterdam.

Bron
Van De Zweth tot Zadkine - Monumenten in Rotterdam die herinneren aan de jaren 1940-1945, Aad Wagenaar (Rotterdam, Centrum Beeldende Kunst, 1991). ISBN 90-5196-045-X.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Nellie | 5 mei 2020

Judith | 4 mei 2020