Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
De gedenkzuil in Vroomshoop (gemeente Twenterand) bestaat uit een zuil met aan de bovenkant een klok. Op de zuil staat in gouden letters ‘1940-1945’.

Wijziging
Door de komst van het appartementencomplex Boegstaete op de oorspronkelijke locatie van dit monument op de hoek van de Hoofdstraat en de Hammerstraat is het oorlogsmonument in 1998 door de gemeente Den Ham op verzoek van het lokale 4 mei comité verplaatst naar het plantsoen voor Silentium.

De geschiedenis

De gedenkzuil herinnert aan de Tweede Wereldoorlog.

Dit oorlogsmonument stond sinds 1948 op de hoek van de Hoofdstraat en de Hammerstraat in Vroomshoop. Dat was op een steenworp afstand van de Tonnendijkbrug. Die brug ontplofte zowel op 10 mei 1940 (door toedoen van het verzet) als op 5 april 1945 (door toedoen van de Duitse bezetters). In dat laatste geval ging dat om de opmars van de Canadese bevrijders van de Manitoba Dragoons te voorkomen of te vertragen. Op 5 april 1945 lieten de Duitsers de brug over het Overijssels kanaal (heet nu kanaal Almelo-De Haandrik) springen en vonden er hevige gevechten tussen het lokale verzet en de Duitsers plaats. Daarbij sneuvelden aan Duitse kant meerdere soldaten. Dat was de opmaat voor een dramatische gijzeling van een deel van de Vroomshoopse bevolking, die uiteindelijk zonder verder bloedvergieten afliep.

Onthulling
Dit monument is in 1948 onthuld door burgemeester Gerrit Bramer van de toenmalige gemeente Den Ham. Met name door een financiële actie onder de bevolking was dit monument tot stand gekomen.  

Burgemeester Bert Meulman van de toenmalige gemeente Den Ham, nu gemeente Twenterand geheten, en Jaap Kottier verrichten op 6 april 1998 de onthulling van de verplaatste klok met zuil. Jaap Kottier had als 15-jarige jongen de bevrijding van Vroomshoop meegemaakt. Daarbij was het winkel- en woonpand van zijn ouders zwaar beschadigd bij de gevechtshandelingen bij de Tonnendijkbrug. Jaap Kottier was als militair uitgezonden geweest bij een “politionele actie” van Nederland gedurende de dekolonisatie-oorlog in het voormalige Nederlands Indië.

Herdenking
Op het vredesplein bevindt zich sinds april 1990 het monument voor vrede, vrijheid en recht (V-monument). Jaarlijks op 4 mei wordt de herdenking voor de gevallenen hier gehouden. Het V-monument vormt samen met een plaquette met de namen van de twaalf Vroomshoopse gevallenen uit de Tweede Wereldoorlog samen met de klok met zuil één geheel. Er is sprake van een mooie herdenkingsplek in de directe nabijheid van het oude kerkhof “Vroomshoop” (heette voorheen “Rustoord”), waar meerder slachtoffers van oorlogsgeweld zijn begraven.

Oorlogsslachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument bevindt zich bij het monument voor vrede, vrijheid en recht (V-monument) aan Vredesplein 2, het plantsoen voor Silentium in de directe nabijheid van het Vredesplein in Vroomshoop (gemeente Twenterand).

Bron
4 mei comité Vroomshoop

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents