Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het verzetsgraf in Vlissingen herbergt het stoffelijk overschot van een gesneuvelde verzetsvrouw. Op het graf is een zerk van witte natuursteen geplaatst, waarop in reliëf de Nederlandse leeuw is aangebracht. De grafzerk is één van de twaalf zerken van de ere-rij op de begraafplaats. De ere-rij grenst aan het Brits ereveld.

Tekst
De tekst op de grafzerk luidt:
‘KONINKRIJK
DER NEDERLANDEN
J.M.J. DOORNBOS
17-2-1916
5-4-1944’.

De geschiedenis

Het verzetsgraf in Vlissingen herinnert aan de verzetsvrouw Irene Johanna Maria Doornbos die tijdens de Tweede Wereldoorlog is omgekomen.
Irene Doornbos (geboren op 17-2-1916 in Hoboken, België) kwam op 1 februari 1926 in Vlissingen te wonen omdat haar vader directeur werd van de gasfabriek. Op 27 februari 1939 ging Irene werken als assistente bij de inventarisering van het oud-archief van de gemeente Vlissingen. In 1940 behaalde zij het diploma wetenschappelijk medewerker archiefambtenaar tweede klasse. Per 1 november 1943 werd zij de gemeente-archivaris en tevens conservator van het stedelijk museum in Vlissingen.

Al vanaf het begin van de Tweede Wereldoorlog was Irene betrokken bij het verzet. Ze begon met de verspreiding van illegale lectuur zoals bijvoorbeeld Trouw. Ze raakte betrokken bij de voorbereidingen van een overval op een distributiekantoor in Sint Laurens. Dit kantoor fungeerde als centraal punt en had dus de grootste voorraad aan bonnen. Door het grote aantal onderduikers, met name jongeren die niet wilden meewerken aan de Arbeitseinsatz, was er een groot tekort aan bonnen ontstaan. Irene ging wekenlang de gang van zaken na op het distributiekantoor.
Naast de voorbereidingen, wilde ze ook betrokken worden bij de daadwerkelijke overval. Op 23 december 1943 vond de overval plaats. Het was een groot succes, Irene werd echter herkend aan haar rode leren jas en moest onderduiken. Via Vlissingen kwam ze in Eindhoven terecht, waar ze wederom in het verzet terecht kwam. Ze overleed hier op 28-jarige leeftijd op 5 april 1944 aan difterie. Een goede verzorging was op het onderduikadres niet mogelijk.

Het graf staat onder bescherming van de Nederlandse Oorlogsgravenstichting.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het oorlogsgraf bevindt zich op de Noorderbegraafplaats, gelegen aan de Pres. Rooseveldlaan in Vlissingen.

Bronnen

  • de heer Theo Snijders;
  • Informatie afkomstig uit Den Spiegel van oktober 1998 van de Vereniging Vrienden van het Stedelijk Museum en het Gemeente archief Vlissingen.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents