4meiOverlay

Samira Bouchibti


“Niemand beperkt mij in mijn vrijheid”

Samira Bouchibti

Ze noemt vrijheid haar ‘lijfthema’. Politicus en publicist Samira Bouchibti maakte zich los uit een conservatief moslimmilieu en voert een bevlogen strijd voor een liberale islam. Ze wil niet kwetsen, maar wat gezegd moet worden, moet gezegd. Daarbij geldt: de westerse normen en waarden zijn superieur. “Onze vrijheid is een vrijheid die opgelegd moet worden.”  

Voor Bouchibti is het gelijkheidsbeginsel belangrijker dan de vrijheid van godsdienst. “Ik wil alle dogma’s ter discussie stellen. Ik wil dat er morgen in de moskee niet twee deuren zijn, maar dat er één deur is, voor mannen en vrouwen.”

Ook wil ze dat vrouwenbesnijdenis stopt en homo’s door alle moslims als gelijkwaardig worden behandeld. “Ik denk soms wel tien stappen vooruit, terwijl ik besef dat het stap voor stap gaat. Maar we leven niet in een tijd waarin het stap voor stap moet.”

“We gaan onze waarden en normen niet opnieuw bevechten”
samira 2

Het land uit

“Ik wil dat er morgen in de moskee één deur is, voor mannen en vrouwen”In haar boek De islam, de moslims en ik schrijft Bouchibti: “Ik probeer zaken bespreekbaar te maken. Het is niet mijn opzet om ook maar iemand op zijn of haar ziel te trappen.” Ze meent dat veel mensen niet nadenken over wat ze zeggen en ze anderen nodeloos kwetsen.

“Laatst zat ik in de trein, waar een man van een jaar of 75 zat af te geven op ‘die allochtonen, die buitenlanders.’ Ze moeten het land uit, zei hij. Ik draaide me om en vroeg: ‘Hebt u er zelf last van? En waarom?’” Bouchibti zegt het op zakelijke toon. “Volgens mij had hij de oorlog meegemaakt. Ik zei: ‘U zou beter moeten weten.’ We kwamen met elkaar in gesprek en ik geloof niet dat die man zoiets snel nog een keer zal zeggen. Hij schaamde zich een beetje.”

“Ik begrijp dit soort woede wel hoor. Het komt vaak voort uit onmacht, dat merk je. Kijk naar de ‘azc-hooligans’, de mensen die opvangplekken voor vluchtelingen bestormen of met agressieve teksten de komst ervan proberen tegen te houden (azc staat voor asielzoekerscentrum — red.). Die mensen willen inspraak, ze willen controle. Maar zo zit ons politiek stelsel niet in elkaar: we kiezen eens in de paar jaar een nieuwe volksvertegenwoordiging en die neemt de besluiten.”

In gesprek

Ondanks alles is Bouchibti positief over de vrijheid van meningsuiting in Nederland: “We kunnen in dit land met elkaar praten, eindelijk. We zijn met elkaar in gesprek.”

“Ik ben blij dat niet meer alles onder het tapijt geschoven wordt”
samira 3

Islamitische Staat

Bouchibti haalt de aanslagen aan, die in 2015 werden gepleegd door moslimextremisten van Islamitische Staat in Parijs. Na de terreur in november dat jaar, twitterde ze: “De kracht van Nederland is: in vrijheid naast elkaar leven.” Ze roept haar geloofsgenoten op: “Sta op tegen islamitische intolerantie. We mogen en kunnen niet accepteren dat extremistische moslims zich voordoen als representanten van de islam.”  

Samira Bouchibti (Fez, Marokko, 1970) groeide op in Haarlem en is sinds 2014 gemeenteraadslid voor de VVD in Amsterdam. Daarnaast is ze publicist en actief als dagvoorzitter en communicatieadviseur. Van 2006 tot 2010 was zij Tweede Kamerlid voor de PvdA, met jeugd en gezin, homobeleid en emancipatie in haar portefeuille. Ze werkte als journalist voor radio en tv en schreef twee boeken: De moslim bestaat niet (2005) en De islam, de moslims en ik (2012). Bouchibti heeft twee jongere en twee oudere broers en twee zussen. Zij heeft samen met haar partner een dochter.

Meer lezen?


Deel deze pagina