4meiOverlay
Lotty Huffener - Suzanne Liem

Lotty Huffener-Veffer


“Echt vrij zijn we nog steeds niet”

Lotty Huffener-Veffer

De Tweede Wereldoorlog heeft haar leven bepaald. Lotty Huffener-Veffer weet hoe het is om van je familie te worden weggerukt, ze kent de geur van de crematoria, overleefde Auschwitz. Als een van de laatsten kan ze vertellen over hoe het was, en vanuit een uniek kader reflecteren op vrijheid en onvrijheid nu.

Huffener verhaalt over de oorlog. Ze heeft dit al “Anderen in hun waarde laten… Dat hangt samen met alles. Of je nou zwart of blank bent, je hoort samen te leven”onnoemelijk vaak gedaan, maar nog steeds is de emotie niet verdwenen: ze praat soms zacht en pauzeert af en toe, alsof de woorden te veel pijn doen. “We woonden in Amsterdam, waren diamantbewerkers en hadden daarom een Sperre. Maar dat heeft dus niets geholpen.” 

“De Duitsers wilden in Kamp Vught een diamantfabriek opzetten en dankzij de registratie in het Amsterdamse bevolkingsregister konden ze ons makkelijk vinden.” Vanaf 1850 registreerde Amsterdam van al zijn inwoners onder meer naam, geboortedatum, beroep en godsdienst.

Daar zat ze, in concentratiekamp Vught, met haar ouders en toen vijftienjarige zusje Carla. Ze werden van elkaar gescheiden en vier maanden later moesten alle kinderen tot zestien jaar weg: het Kindertransport. In ieder geval een van de ouders moest met het transport mee. De ouders van Huffener besloten zich beiden bij Carla te voegen. “Ik wilde ook mee, maar mijn moeder zei tegen me: ‘Blijf jij maar hier, dan is er tenminste iemand als we weer terugkomen.’” 

Lotty Huffener heeft haar ouders en Carla nooit meer teruggezien: ze werden vermoord in vernietigingskamp Sobibor in Polen. Zelf kwam ze terecht in Auschwitz. In april 1945 werd Huffener bevrijd.

“Ik heb mijn kinderen verteld wat er gebeurd is”
Lotty 2

In een hokje

Huffener: “Vluchtelingen weten hoe het is om in weinig vrijheid te leven. Dan is Nederland een eldorado, we leven in een geweldig vrij land. Maar toch zijn we ook hier nog steeds niet echt vrij. Je wordt altijd in een hokje gestopt, of je nou jong bent of oud — ondanks dat dit land niet meer in oorlog is.”

“Nog genoeg mensen zijn racistisch”
Lotty 3

De Joodse Lotty Huffener-Veffer (Amsterdam, 1921) werkte als diamantsnijdster toen ze in 1943 met haar ouders en zus werd afgevoerd naar Kamp Vught. Daarna kwam ze terecht in concentratiekamp Auschwitz. Na de oorlog keerde zij als enige overlevende van haar gezin terug. Ze trouwde met een voormalig verzetsman en kreeg vier kinderen. Huffener heeft vijf kleinkinderen. Al tientallen jaren zet zij zich in voor de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog. Huffener heeft ook een uitgebreide website.

Meer lezen?


Deel deze pagina