4meiOverlay

Hans de Zwart


“De Tweede Wereldoorlog laat zien hoe belangrijk een privéleven is”

Hans de Zwart

We verliezen steeds meer macht over onszelf, omdat we steeds meer privacy uit handen geven. Voor Hans de Zwart, directeur van de burgerbeweging voor digitale rechten Bits of Freedom, is dat glashelder. Het is waar vrijheid volgens hem over gaat. “Wanneer zeggen we stop? Een stukje van je leven dat niet publiek is, is denk ik een voorwaarde om echt vrij te kunnen zijn. Dat kunnen we leren van de Tweede Wereldoorlog.”

“De strijd om privacy is de strijd om het behoud van vrijheden”Het eerste contact voor dit interview verliep via e-mail; de berichten die De Zwart stuurde waren extra beveiligd. Hij gebruikt op zijn telefoon geen standaardbesturingssysteem, dat vertrouwt hij niet. Zijn smartphone ligt op tafel, daarnaast een vel papier. Op verzoek schrijft hij een paar woorden op die voor hem betekenis geven aan het thema vrijheid.

Na amper een halve minuut staan de begrippen verantwoordelijkheid, democratie, gelijkheid en privéleven op papier. “Het woord verantwoordelijkheid kwam als eerste bij mij op. Bij rechten horen ook altijd plichten, dus bij vrijheid hoort ook verantwoordelijkheid: verantwoordelijkheid nemen voor je gedrag.” Wat gelijk opvalt: het begrip privacy ontbreekt.

De directeur van Bits of Freedom wijst naar het woord privéleven. “Privacy is een beetje een complex begrip, een containerbegrip. Het kan betekenen: ‘het op jezelf zijn’, of intimiteit, autonomie… Voor mij is het de kans om een privéleven te hebben: een stukje van je leven dat niet publiek is.”

“Ik gebruik vaak het voorbeeld van Primo Levi”
hans2

Bevolkingsregister

“Het is mij te doen om vrijheid. De strijd om privacy is de strijd om het behoud van vrijheden. Die link is voor mij supermakkelijk te leggen, maar ik merk dat ik het voor heel veel andere mensen explicieter moet maken.” We kunnen volgens De Zwart leren van de gevolgen van de opslag van persoonlijke gegevens in het bevolkingsregister. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kon de bezetter dankzij dat register precies te weten komen waar de Joden woonden. Op 27 maart 1943 pleegde een verzetsgroep een aanslag op het Amsterdamse register, om de Duitsers tegen te werken. “Voor mij is de opslag van persoonsgegevens toen een makkelijk te leggen parallel met de bewaarplicht van nu.”  

“Wat is verstandig?”
hans3

Hans de Zwart (1976, geboorteplaats wil hij om privacyredenen niet noemen) is sinds oktober 2013 directeur van Bits of Freedom, waar hij in 2011 startte als vrijwilliger — hij was toen onder meer gastspreker. De Zwart voltooide een onderwijsbachelor en studeerde filosofie (nog niet afgemaakt). Hij werkte als technologisch innovatie-expert bij Shell en had een bedrijf op het gebied van onderwijstechnologie. Ook was De Zwart docent bewegingsonderwijs in de Amsterdamse Bijlmer. Of hij een relatie heeft, wil hij om privacyredenen niet zeggen.

Meer lezen?


Deel deze pagina