4meiOverlay

Glenn de Randamie (Typhoon)


“Vrijheid moet niet een concept zijn,
maar iets van ons allemaal”

Typhoon

Glenn de Randamie, alias Typhoon, is kritisch op het wereldbeeld dat hem wordt voorgeschoteld. Daarom verdiept de mateloos populaire hiphopartiest zich in het slavernijverleden van zijn familie en doet hij onderzoek naar bijvoorbeeld privacyschending. De opgedane kennis deelt hij met zijn publiek, als bood-
schapper van ‘het eerlijke verhaal’. 

“Ik was een jaar of zestien toen ik me ben gaan verdiepen in de historie van Suriname en de Nederlandse
betrokkenheid bij de slavernij”, vertelt De Randamie. “In geschiedenisboeken op school vond ik hierover nauwelijks informatie, hooguit twee alinea’s of zo. Alles wat ik vroeger voor handen had, was informatie vanuit een beperkt perspectief.”

“Ik stotter, maar juist daardoor denk ik: als er iets uitkomt, is dat waarschijnlijk de bedoeling”“Tijdens een editie van Keti Koti, de jaarlijkse dag waarop we de afschaffing van de slavernij herdenken en vieren, vertelde mijn tante dat niet alleen een deel van de familie slaaf was, maar dat ook een deel zélf slaven heeft gehad. Ik keek naar mijn pa en zei grappend: ‘Had je dit niet even kunnen vertellen? Yo, dit is een essentieel onderdeel van onze familiegeschiedenis, dat ik graag had willen horen!’ Zoiets beïnvloedt het gezichtspunt enorm: wij hadden dus zelf ook slaven… Dus zó moet een Nederlander zich voelen wiens familielid in de oorlog bij de NSB zat, snap je? Ik realiseerde me toen opnieuw: geschiedenis is niet zo zwart-wit als je denkt en uiteindelijk ben je zelf verantwoordelijk voor de richting die je eraan geeft.”

Openheid

Eerlijkheid is voor De Randamie een sleutelwoord: “De meest eerlijke dingen kosten het meeste geld: van eerlijk voedsel tot eerlijke kennis. Geef totale openheid, dan beslissen we samen wat de mensen tot zich krijgen of wat in de geschiedenisboeken terechtkomt.” Met nadruk: “Bepaal niet voor mij wat ik qua informatie aan zou kunnen.”

“Onderschat mensen niet”
glenn2

“Op het moment dat ik mee ga doen aan onvrijheid en mezelf afhankelijk ga maken van wat andere mensen van mij denken, dan doe ik juist datgene wat ik niet wil. Dus ik ben enorm open in mijn uitingen — met respect, met liefde. Voor mij is vrijheid eerlijkheid.”

“Ik ben enorm vrij”
glenn3

Zwarte Piet

Over de Tweede Wereldoorlog zegt De Randamie: “De feiten kennen we wel. De weg ernaartoe was ook belangrijk, de mechanismen. De menselijkheid. Het is geen of/of-ding, het is en/en. Organiseer gedurfde dingen. Laat de emoties maar oplopen, zoals bij de discussie over Zwarte Piet. Op zo’n moment wordt het persoonlijk, spannend. Dan gaan mensen zich ermee bemoeien. Dan is vrijheid niet meer een concept, maar is vrijheid iets van ons allemaal.”

Hiphopartiest Glenn de Randamie (’t Harde, 1984) maakt muziek onder de naam Typhoon. Zijn album Lobi da basi (2014, Surinaams voor ‘Liefde is de baas’) werd al meer dan 20.000 keer verkocht en bereikte daarmee de gouden status. Zijn lied Niet weglopen was in 2015 het themanummer van Serious Request, de inzamelingsactie van NPO 3FM en het Rode Kruis. De Randamie won de Grote Prijs van Nederland, een Zilveren Harp en twee Edisons. Hij studeerde religiestudies aan de Universiteit van Amsterdam (niet afgemaakt) en komt uit een muzikale familie, met twee rappende broers en een zingende zus.

Meer lezen?

Lees een interview in Metro met De Randamie over Het vrijheidsboek.


Deel deze pagina