4meiOverlay

Adje Anakotta


“De vijand zit in ieder mens”

Adje Anakotta

Adje Anakotta werd tijdens de Bosnische oorlog (1992-1995) als Dutchbatter uitgezonden naar Srebrenica. De soldaat eerste klas wilde zich inzetten voor de onvrije bevolking, geïnspireerd door zijn vader die ook militair was. Maar de missie mislukte volledig. “We waren totaal machteloos. We moeten ervan leren, Srebrenica is een waarschuwing.”  

Anakotta: “Ik heb heel vaak gehoord: vrijheid is niet vanzelfsprekend. Dat klopt. Mijn vader was militair in het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL — red.). Hij heeft de Japanse bezetting en de dekolonisatieoorlog in Indonesië meegemaakt. Hij was niet iemand die gemakkelijk over zijn ervaringen in de oorlog vertelde. Maar voor mij was duidelijk dat het vertrouwen van mijn vader was beschadigd.”

“Waarom zijn wij, Molukkers, na de oorlog in een hoek weggezet?” “Vanuit het Molukse verleden gezien kloppen heel veel zaken niet. Nederlanders en Molukkers hebben als militairen in Nederlandse dienst zij aan zij in het KNIL gevochten. Waarom zijn wij, Molukkers, na de oorlog in een hoek weggezet? Zo voelde het voor mijn vader en ik draag dat gevoel van onrecht ook met me mee.”

Hij doelt op het feit dat de Molukse militairen op dienstbevel naar Nederland waren gekomen, maar bij aankomst in Nederland tot hun ontzetting direct uit dienst werden ontslagen. En ook al leefden Molukse gezinnen in Nederland in vrijheid, ze waren zich er altijd van bewust dat hun thuisland onvrij was nadat Indonesië het ideaal van een eigen Republiek der Zuid-Molukken hardhandig de kop had ingedrukt.

Dienstwapen

Ook Adje Anakotta was militair. Toen hij in de jaren negentig was uitgezonden naar Srebrenica, was hij getuige van een incident waarbij zijn eigen sergeant vier moslimkinderen met een dienstwapen bedreigde. 

“Je hoeft de vijand niet ver te zoeken”
Adje2

De moslimenclave Srebrenica werd in juli 1995 door de Bosnische Serviërs onder de voet gelopen. De missie heeft Anakotta’s leven sterk beïnvloed.

“De Balkanoorlog heeft mij heel erg bang gemaakt”
Adje3

Anakotta’s dochters (geboren in 1994 en 1996) hebben de impact van zijn oorlogsverleden meegekregen: “Als kind voelden ze de spanning die ik als veteraan met me meedroeg. Het ging jarenlang heel slecht met me. Mijn dochters zagen dat ze hun papa aan het verliezen waren.”  

Adje Anakotta (Oosterbeek, 1970) werd in 1995 met Dutchbat III uitgezonden naar Srebrenica als gewondenverzorger van de Luchtmobiele Brigade. In 2007 keerde hij voor het eerst terug naar de vroegere basis van Dutchbat. Sindsdien heeft hij zich ingezet voor de identificatie van vijf slachtoffers van de val van de moslimenclave. Ook spant hij zich in voor het behoud van observatiepost Foxtrot en de komst van een monument. Anakotta heeft een Molukse achtergrond; zijn vader was militair in het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger.

Meer lezen?


Deel deze pagina