Bijeenkomst voor organisatoren van lokale herdenkingen en vieringen - 25 november 2023

Terugblik

Op zaterdag 25 november vond de najaarseditie van de bijeenkomst voor organisatoren van lokale herdenkingen en vieringen plaats in Amersfoort. Burgemeester Lucas Bolsius van Amersfoort opende de bijeenkomst met een verhaal over zijn familiegeschiedenis. NOS-presentator Jeroen Overbeek ging samen met hoofd Herdenken en Vieren Nienke Majoor in gesprek met lokale comités. Fedde Boersma en Tom Kievit van Scouting Nederland hielden een presentatie over het oorlogsverleden van de padvinderij en gaven een toelichting op het project Scouts in oorlog. Ook werden er updates gegeven over de Vrijheidsmaaltijden en het lustrum 80 jaar vrijheid. Voor beide projecten werd een subsidieregeling van het vfonds gepresenteerd.

Na de lunch en informatiemarkt gingen deelnemers uiteen in verschillende werksessies die in het teken stonden van het betrekken van jongeren bij herdenkingen en vieringen, protocol en de invulling van het lustrum 80 jaar vrijheid. Onderaan de pagina zijn de presentaties van de verschillende werksessies terug te vinden.

In de middag werd het symposium 80 jaar vrijheid gehouden, waarin onder leiding van Nederlands historicus Peter Romijn werd ingegaan op de vraag welk verhaal over de Tweede Wereldoorlog we tachtig jaar na dato willen doorvertellen aan de generaties na ons. In parallelsessies werd vervolgens gesproken over herinnering en erkenning, lokale herinneringen in een mondiale oorlog en de Koloniale Oorlog in Indonesië.

Foto's

Tooltip contents