Vrijheids­­maaltijdsoep

Bevrijdingsdag vieren we in het hele land met de Vrijheidsmaaltijd. Chef Yvette van Boven bedacht deze Vrijheidsmaaltijdsoep speciaal voor 5 mei 2021. Velen genoten van de soep tijdens een goed gesprek over vrijheid en deelden het met #vrijheidsmaaltijd. Zo waren we toch een beetje samen.

Vrijheids­­maaltijd­soep

Chef en schrijfster Yvette van Boven, wier kookboeken in duizenden huishoudens op de keukentafel liggen, is gevraagd om het recept voor de Vrijheidsmaaltijdsoep van 2021 te maken:

“Zeker in deze wonderlijke tijd waarin het soms lijkt dat mensen tegenover elkaar zijn komen te staan, vind ik een oproep tot luisteren naar elkaar echt nodig. Samen aan tafel gaan en daarover praten is natuurlijk een kleine moeite en een mooi gebaar. Ik denk dat we dat nu meer dan ooit kunnen gebruiken. Daarom heb ik een makkelijk, heerlijk recept gemaakt dat iedereen kan bereiden, eventueel met een eigen twist. Met mijn vele tips kan de soep naar eigen wens worden aangekleed. Geef je kom een eigen draai mee en laat het anderen proeven. Proef ook die van een ander, misschien is die wel verrassend lekker!”

Kook mee
Hieronder vind je het recept waarmee iedereen op 5 mei kan meekoken. Maak een portie voor je buren, familie of vrienden. Breng een toost uit op de vrijheid en ga met elkaar in gesprek!

Bekijk het recept

Zo kun je de Vrijheidsmaaltijdsoep op 5 mei zelf maken.

Deel de soep

Vind een buurtgenoot om voor te koken of die voor jou wil koken.
Beeldmerk Nationaal Comité 4 en 5 mei

Ga in gesprek over vrijheid

Gesprekskaartjes helpen bij het stellen van de juiste vragen om het gesprek op gang te helpen.

Vrijheidsmaaltijd­en in het land

Door het hele land vinden projecten plaats van organisaties die aan de slag zijn gegaan met de Vrijheidsmaaltijdsoep. Op verschillende plekken is de soep verkrijgbaar, vers bereid of in blik. Bekijk hier per provincie waar.

Flevoland
Flevoland

Friesland
Friesland

Groningen
Groningen 

Limburg
Limburg

Noord-Brabant
Den Bosch
Eindhoven

Noord-Holland
Amsterdam

Overijssel
Overijssel

Utrecht
Amersfoort
Utrecht

Zeeland
Zeeland

Zuid-Holland
Den Haag
Rotterdam

Tooltip contents