4meiOverlay

Samenwerken


Het Nationaal Comité 4 en 5 mei werkt veel samen met partners en externe onderzoekers om vragen die bij ons én bij u binnen komen te beantwoorden. 

samenwerken onderzoekers

Toen het Nationaal Comité 4 en 5 mei in 2011 van start ging met zijn nieuwe onderzoekstaak was het uitgangspunt om samen met onze partners en andere onderzoekers aan de slag te gaan. Het onderzoek dat wordt uitgevoerd moet zoveel mogelijk mensen tot dienst zijn. Wij zoeken daarom actief naar onderzoekspartners en interessante onderwerpen.

We richten ons daarbij vooral op zogenaamde lacunes in onze kennis. Voorbeelden zijn:

  • Hoeveel slachtoffers zijn er gevallen tijdens de Tweede Wereldoorlog en in oorlogssituaties en vredesmissies sindsdien?
  • Of: Hoeveel gijzelaars waren er tijdens de Tweede Wereldoorlog?

Allemaal vragen waarop het antwoord onduidelijk was. Omdat veel van deze onderzoeken specifieke kennis vereisen werken wij graag samen met andere onderzoekers en instituten.

Meerjarig onderzoek

Naast relatief korte onderzoekstrajecten werken wij ook samen in een meerjarig onderzoek naar Vrijheid en onvrijheid door de generaties heen over de opvatting van generaties over vrijheid en onvrijheid. Dit onderzoek samen met de Universiteit Utrecht zal in 2015 ten einde komen. Nieuw meerjarig onderzoek wordt al opgezet.

Nationaal Vrijheidsonderzoek

Sinds 2001 voeren wij elk jaar het Nationaal Vrijheidsonderzoek uit. Dit onderzoek naar draagvlak, kennis en opinie over herdenken en vieren is voor iedereen beschikbaar en bevat naast vragen over 4 en 5 mei ook informatie hoe wij denken over de Tweede Wereldoorlog en huidige conflicten. De actuele component wordt dus zeker niet vergeten. 

Samenwerken?

Bent u een onderzoeker of heeft u een goed idee voor een onderzoek? Neem dan vooral contact met ons op. We bekijken graag wat wij voor elkaar kunnen betekenen!

Voorbeelden

Hieronder vindt u enkele voorbeelden van onderzoeken die wij in de afgelopen jaren hebben (laten) uitvoeren. Meer informatie is te vinden op onze pagina 'Onderzoek'.

 

Voorbeelden