4meiOverlay

Charlotte Fontijne wint Dichter bij 4 mei

15 maart 2012

Met het gedicht 'De stilte spreekt' heeft Charlotte Fontijne (16 jaar) donderdagavond in Breda de finale gewonnen van de jaarlijkse dichtwedstrijd Dichter bij 4 mei van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Charlotte zal haar gedicht op 4 mei voordragen tijdens de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam.

Drie andere finalisten, Auke de Leeuw (15 jaar), Quinn Frijters (15 jaar) en Teun Schoemaker (16 jaar) zullen hun gedichten voordragen tijdens de herdenkingen in respectievelijk Herinneringscentrum Kamp Westerbork, het Nationaal Monument Kamp Vught en het Nationaal Monument Kamp Amersfoort. De overige finalisten doen mee aan herdenkingen in de provincie Noord-Brabant.

De finale van Dichter bij 4 mei vond plaats in Noord-Brabant, de provincie waar dit jaar de Nationale Viering van de Bevrijding van start gaat. Tijdens een bijeenkomst in de Koninklijke Militaire Academie in Breda werd Charlotte Fontijne als winnaar gekozen uit zestien finalisten, die afkomstig waren van diverse scholen in Noord Brabant.

‘Ik vind het geweldig dat ik heb gewonnen. Het lijkt mij een unieke ervaring om mijn gedicht op de Dam voor te dragen, omdat er maar zo weinig mensen zijn die dat kunnen doen. Om voor zoveel mensen mijn gedicht te mogen voordragen, vind ik een kado’, aldus Charlotte. Juryvoorzitter Inge Kappert licht het oordeel van de jury toe: ‘In haar gedicht spreekt Charlotte de mensen op een originele manier aan. Ze beschrijft één persoon, waarin vele mensen zich kunnen herkennen. Het is een gelaagd gedicht: je ontdekt telkens weer iets nieuws. Bovendien had Charlotte een voordracht met veel afwisseling.’

Workshops
Veel scholieren hebben nog nooit een gedicht geschreven. Daarom organiseerde het Nationaal Comité 4 en 5 mei in samenwerking met de Stichting Poëziepaleis workshops op diverse middelbare scholen in Noord-Brabant. Bekende dichters, zoals Diana Ozon, Daniël Dee en Judy Elfferich, gaven uitleg over dichten op het thema ‘herdenken’.

Dichter bij 4 mei
Het Nationaal Comité 4 en 5 mei organiseerde de dichtwedstrijd Dichter bij 4 mei dit jaar voor de 15e keer. Jongeren uit de provincie waar de Start van de Nationale Viering van de Bevrijding op 5 mei plaatsvindt, schrijven een gedicht voor de Nationale Herdenking in Amsterdam. Dit jaar hebben ruim 300 scholieren uit Noord-Brabant gereageerd. Na een selectieronde bleven er zestien finalisten over, die met elkaar streden om de plek op de Dam op 4 mei.