4meiOverlay

‘Durf te zijn wie je wilt zijn’


door Natascha van Weezel | foto Ben Houdijk

NC Magazine Willemijn

Zangeres en musicalactrice Willemijn Verkaikverkreeg internationale bekendheid door haar vertolking van groene heks Elphaba in de musical Wicked in zowel New York, Londen, Stuttgart, Oberhausen als Scheveningen. Momenteel speelt ze de hoofdrol in de Berlijnse versie van de musical Ghost.

“Ik heb een aantal rollen gespeeld waarin mijn karakter heftig moest strijden om zichzelf te kunnen zijn. Helaas is dat niet alleen iets waar fictieve personages mee worstelen. Kijk bijvoorbeeld naar mensen die gepest worden via sociale media en de invloed die dat kan hebben op hun leven. Het zou niet uit hoeven maken waar je vandaan komt, hoe je bent opgegroeid of hoe je eruit ziet; je moet kunnen zijn wie je wilt zijn. Dat is voor mij de ultieme vorm van vrijheid.”

“Sinds 2004 werk ik in het buitenland. Ik speel altijd ’s avonds, dus op 4 mei lukt het me meestal niet om twee minuten stilte te houden om 20.00 uur. Toch wil ik op die dag per se twee minuten stil zijn. Ik calculeer altijd een bepaalde tijd in waarop ik dat doe; al is het om 4 uur ’s middags.”

“Mexicanen vieren hun bevrijdingsdag toevallig ook op 5 mei, Cinco de Mayo heet dat. Ik speelde in Wicked op Broadway en net voor de avondopvoering van 5 mei werd via luidsprekers door het hele theater omgeroepen: ‘We vieren vandaag de vrijheid samen met de Nederlanders en de Mexicanen!’ Ik vond het zeer sympathiek dat er aandacht aan besteed werd, terwijl die dag verder helemaal geen speciale betekenis heeft voor Amerikanen.”