4meiOverlay
v-team

Jaarlijks maakt het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg (vfonds) veel bijzondere of vernieuwende initiatieven mogelijk binnen het thema Vrede en Vrijheid. Sinds een jaar is het vfonds betrokken bij het V-team. Kinderen lopen samen voor vriendschap, vrede en vrijheid tijdens de Nijmeegse Vierdaagse. 

Als er een ding is waar Tako Rietveld (38) niet tegen kan, dan is het als kinderen onderschat worden. Jarenlang reisde hij voor het Jeugdjournaal stad en land af om kinderen te interviewen over tal van nieuwsgebeurtenissen. En na elke ontmoeting dacht hij: kinderen hebben veel meer te vertellen dan wij denken. “We praten veel over kinderen, maar we praten te weinig mét ze. Kijk bijvoorbeeld naar het onderwijs. Iedereen heeft een mening. 

De ouders, het schoolbestuur, de bonden, behalve diegenen om wie het draait, namelijk de kinderen zelf,” vertelt Rietveld. “We nemen kinderen niet serieus en dat is zonde. Want als geen ander kunnen ze ons een spiegel voorhouden.” Drie jaar geleden zegde Rietveld zijn baan op en begon hij de Kindercorrespondent. Zijn missie: ervoor zorgen dat de verhalen van kinderen wel gehoord zouden worden. “Ik zeg altijd dat we de aarde te leen hebben van onze kinderen. Wij kunnen zoveel leren van hun openheid en puurheid.” 

Vierdaagse 
Een van de projecten van de Kindercorrespondent is het V-team. Samen met honderd kinderen loopt hij sinds 2016 de Nijmeegse Vierdaagse en vangt al wandelend hun verhaal op. “Het idee is ontstaan omdat de Vierdaagse in dat jaar honderd jaar bestond. Ik wilde vastleggen hoe kinderen het beleven. Want voor de meeste kinderen is de eerste Vierdaagse iets heel groots. Jarenlang leven ze er al naar toe; je mag pas mee doen als je twaalf bent. Kinderen beleven de Vierdaagse dan ook heel anders dan volwassenen,” vertelt Rietveld, die voor het Jeugdjournaal al tientallen verhalen had gemaakt over het wandelspektakel. “Je kan het vergelijken met het bezoeken van een nieuwe stad. Al je zintuigen staan open en je bent heel nieuwsgierig. Zo is de eerste keer die Vierdaagse lopen voor kinderen. Het is een soort ontdekkingstocht.” 

Sinds een jaar is ook het vfonds betrokken bij het V-team. Een logische stap, zo vindt de Kindercorrespondent. “Samen lopen we nu voor vriendschap, vrede en vrijheid. Door iets te ondernemen, krijgen grote thema’s zoals vrijheid en vrede een betekenis. Want ook kinderen zijn met zulke vraagstukken bezig. Ze geven daar echter hun eigen invulling aan,” vertelt Rietveld met een glimlach. “Op een gegeven moment zei een van de kinderen: ‘als we vrienden zijn, dan hebben we toch vrede.’ Dat is zo puur en oprecht. En het raakt de kern van wat vrede inhoudt. We begonnen met honderd kinderen die elkaar allemaal niet kenden en we eindigden na vier dagen met een hecht team. Dat is zo dierbaar.” 

Ambassadeurs
Het V-team draait niet alleen om plezier en wandelen. Het gaat om verbondenheid, benadrukt Rietveld. “Kinderen kijken niet naar ras of religie. Ze ontmoeten elkaar heel open. Natuurlijk kunnen kinderen ook wreed zijn, maar daar heb ik niks van gemerkt bij het V-team. Niet iedereen is elkaars beste vriend, maar we gaan samen de finish over.” Als bijzonder voorbeeld noemt hij Loujein, een jonge vluchteling uit Syrië die vorig jaar mee liep. “Toen ze zich meldde bij de groep, werd ze meteen opgenomen. Ze woonde al twee jaar in Nederland en ging net zoals alle andere kinderen naar school. Het ging er helemaal niet om of ze vluchteling was of niet.” 

Bij het begin van de Vierdaagse kregen media in de smiezen dat er een Syrische vluchteling meeliep. Die aandacht verbaasde Loujein enorm, zo legt Rietveld uit. Want ze begreep niet waarom iedereen haar – een gewoon meisje van twaalf – wilde interviewen. “Op een gegeven moment stelde Fons de Poel haar de vraag: ‘hoe is het om als vluchteling de Vierdaagse te lopen?’ Loujein keek hem aan en zei: ‘Hoe lang blijf je me nog vluchteling noemen? Ik ben gewoon Loujein en ik ga gewoon naar school. En net zoals alle andere kinderen loop ik de Vierdaagse. Dus waarom zou dat anders zijn?’,” zegt Rietveld met opgewekte stem. “Dat was zo’n puur antwoord. Niemand heeft er ooit zo naar gekeken. En dat is de kracht van kinderen. Betere ambassadeurs voor vrede en vrijheid kan je bijna niet hebben.” 

Toekomst 
Voor de komende editie is de Kindercorrespondent al druk in de weer met de selectie van het nieuwe V-team. Alle twaalfjarigen kunnen zich aanmelden, maar er wordt nu meer dan voorheen gezocht naar kinderen die net iets meer ambassadeur kunnen zijn. “Dan moet je denken aan kinderen met een handicap of met een bijzondere achtergrond. We willen nu samen met de kinderen een nieuw thema bedenken. Een thema dat verder gaat dan vriendschap.”

 In de tussentijd is Rietveld druk bezig met andere projecten, waaronder het opzetten van Kindercorrespondenten in andere landen. “Onze droom is om in elk land een Kindercorrespondent te hebben. Van Amerika tot China en van Israël tot Ghana. Want we kunnen zoveel leren van kinderen. Niet alleen van hun verhalen, maar ook van hun inzichten. Kinderen hebben de toekomst.” 

Meer informatie: www.kindercorrespondent.nl/vierdaagse 


 

Vfonds