4meiOverlay
Renee van Bavel

Renee van Bavel zingt tijdens de Nationale Herdenking in De Nieuwe Kerk in Amsterdam dit jaar een lied over verzet. Ter voorbereiding sprak zij onder meer met vijf voormalig verzetsstrijders. 

“Ik werd er heel stil van.” Zangeres Renee van Bavel (37) vertelt over de gesprekken die zij in 2017 voerde met oud-verzetsstrijders. “Zo dronk ik koffie bij een vrouw die piloten een onderduikadres gaf en hen over de grens hielp. Ik mocht haar alles vragen.” Van Bavel voedde zichzelf met vele verhalen over het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Wat dat heeft opgeleverd is op 4 mei te horen in De Nieuwe Kerk. Eerder schreef de kleinkunstartiest al nummers over veteranen en vrede, die ze onder meer vorig jaar ten gehore bracht tijdens de Ridderzaalceremonie op de Nederlandse Veteranendag. Ook schreef zij een lied over de val van Srebrenica en zong ze in 2014 tijdens de jaarlijkse herdenking van de ontruiming van Kamp Vught.


Dat is ook de plaats waar Van Bavel opgroeide. “Als kind ging
ik zwemmen in de IJzeren Man, een recreatieplas vlak bij het voormalige kamp. Ik wist wel dat daar iets heel ergs gebeurd
was, maar wat precies wist ik toen niet. Er stonden geen grote borden of zo.” Een paar jaar later ging Van Bavel met school naar Nationaal Monument Kamp Vught, waar een kampoverlevende zijn verhaal vertelde. Ze vond dit “heel indrukwekkend” en haar interesse in oorlog en vrede was gewekt. 

Zoveel hoop 
Van Bavel realiseert zich “steeds meer dat onze vrede en vrijheid niet vanzelfsprekend zijn”, vertelt ze. Dat drijft haar, en als zangeres kan zij op deze thematiek “een licht” zetten.
“We moeten voorzichtig zijn, dus stoppen met naar elkaar wijzen en angst zaaien. Als je vrijheid en vrede als gegeven ziet, dan word je onzorgvuldiger. Het gevaar is dat je de vrijheid zo uit je handen laat glippen en dat het er dan niet meer is.” 

De kracht van de verzetsmensen die Van Bavel sprak, wil zij overbrengen op 4 mei in De Nieuwe Kerk. “Uit al die verhalen die ik hoorde, sprak zoveel hoop. De vanzelfsprekende medemenselijkheid, van: dat doe je toch gewoon? Deze mensen gingen over tot actie – soms klein, soms groter, maar zij déden iets.” 

Voor Van Bavel is het belangrijk dat iedereen ‘van nu’ zich straks met haar lied kan verbinden: “Dat het gaat over jou en mij. Als dat het resultaat is, dan is het goed, dan is het raak.”