4meiOverlay
NC Magazine Noa

Violiste Noa Wildschut debuteerde op 6-jarige leeftijd tijdens het Kinderprinsengrachtconcert. Inmiddels is ze 16 jaar en treedt ze als solist op met gezelschappen als het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Concertgebouw Kamerorkest en Konzerthausorchester Berlin.

“Ik houd me best veel bezig met de Tweede Wereldoorlog. Ik heb Joodse roots, mijn overgrootouders werden vervolgd. Daarom vind ik het extra eervol dat ik op zo’n jonge leeftijd al mag deelnemen aan het 5 mei-concert. Voor school heb ik mijn profielwerkstuk geschreven over de rol van muziek in Theresienstadt. Ik heb er uit voorgedragen aan mijn klasgenoten, die vonden het heel indrukwekkend.”

“Klassieke muziek heeft een oubollig imago, terwijl dat in mijn ogen helemaal niet zo hoeft te zijn. Een van mijn grootste wensen is om jonge mensen te enthousiasmeren voor deze muziekstijl. Ook met het 5 mei-concert hoop ik daar aan bij te kunnen dragen. Het is natuurlijk een spannende happening, al heb ik er vooral ongelooflijk veel zin in. Voor elk optreden voel ik wel wat zenuwen, maar zodra ik op een podium sta verdwijnen die meteen. Op zo’n moment vergeet ik alles en wil ik niets anders dan die mooie muziek induiken.”

“De componist Messiaen schreef het stuk Quatuor pour la fin du temps terwijl hij gevangen zat in een Duits concentratiekamp. Desondanks hoor je zijn geestesvrijheid doorklinken in de tonen. Als het je lukt om je in zo’n dreigende situatie vrij te voelen, dan moet dat wel de ultieme vorm van vrijheid zijn. Dat is zo mooi aan muziek: het kan ervoor zorgen dat alle ellende voor even verdwijnt.”