4meiOverlay

‘Je weet pas wat je mist wanneer je het niet meer hebt’


door Natascha van Weezel | foto Ben Houdijk

NC Magazine maan

Zangeres Maan won in 2016 The Voice of Holland. Sindsdien zit haar carrière in een stroomversnelling. Ze ontving meerdere gouden platen, werd bekroond met verschillende awards en geeft uitverkochte concerten door het hele land. 

“Ik ben 21 jaar, dus de Tweede Wereldoorlog heb ik zelf niet meegemaakt, maar mijn opa’s en oma’s leefden wel in die tijd. Via hun verhalen heb ik er dus toch het een en ander over meegekregen. Ik vind het mooi dat ik tijdens het 5 mei-concert kan optreden om de vrijheid te vieren, terwijl ik mijn opa’s en oma’s in mijn achterhoofd houd.”

‘Mijn generatie staat, denk ik, over het algemeen niet zo stil bij het belang van vrijheid.


Je weet pas wat je mist wanneer je het niet meer hebt. Voor ons is vrijheid normaal en vanzelfsprekend, al hoor je op het nieuws natuurlijk over enge dingen die elders in de wereld spelen. Na de aanslagen in Parijs en Brussel was ik een tijdje best bang. Als je eigen vrijheid in gevaar dreigt te komen, merk je pas hoe fijn je het eigenlijk hebt. En hoe bijzonder het is om concerten te mogen geven waarbij iedereen zingt, danst en gelukkig is.”

A mother’s prayer van Celine Dion is mijn favoriete lied over vrijheid. Het gaat over een moeder die haar kind loslaat en hoopt dat iemand over het kind zal waken. Ik woon sinds een jaar op mezelf, dus ik herken de thematiek. Ik vind het heel fijn dat mijn ouders me de vrijheid hebben gegeven om op eigen benen te leren staan, terwijl ik weet dat ik altijd op hen kan terugvallen.”