4meiOverlay

‘Iets moois maken van iets tragisch’


door Sarah Feirabend en Cristan van Emden

caribisch denkboek

Het 4 en 5 mei Denkboek is met een oplage van ruim 210.000 stuks een groot succes. Om aan te sluiten bij
de belevingswereld van kinderen uit Caribisch Nederland is dit jaar voor het eerst een speciale Caribische editie van het boek ontwikkeld.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn de Nederlandse Antillenin tegenstelling tot Nederland en Nederlands-Indië, niet bezet.
De strijd speelt zich voor de Antillianen vooral af op zee. In 1941 komt ongeveer tachtig procent van de vliegtuigbrandstof voor de geallieerden uit Curaçao en Aruba. Duitse onderzeeërs nemen in het Caribisch gebied eilanden en schepen onder vuur vanwege deze olie. De eilanden zijn verplicht verduisterd en worden verdedigd door Amerikaanse soldaten. Er vallen ook slachtoffers, vooral bemanningsleden van olieschepen. In totaal zijn ongeveer 160 mensen omgekomen. Op 4 mei worden deze slachtoffers op alle eilanden herdacht.
Op de Caribische eilanden wordt tijdens de oorlog volop meegeleefd met het bezette Nederland. De mensen doen dan ook van alles om te helpen. Zo werden er inzamelingsacties gestart en evenementen georganiseerd om hulp aan Nederland te kunnen verlenen. 

Educatie 
Niet veel mensen in Nederland kennen deze geschiedenis, maar ook in het Caribische deel van het Koninkrijk der Nederlanden zijn deze verhalen bijna vergeten. Met de uitgave van het nieuwe Caribisch Denkboek voor 4 en 5 mei, een educatief boekje voor leerlingen van groep 7 en 8, wil het Nationaal Comité leerlingen uitdagen na te denken over de Tweede Wereldoorlog, herdenken en vieren, vrijheid en democratie – en zo de herinnering aan deze geschiedenis levend houden. Het boekje staat vol met verhalen en laat een deel van de geschiedenis zien die de eilanden en Nederland met elkaar verbindt. Ook is aan kinderen van de eilanden gevraagd wat zij van oorlog en herdenken vinden. Nioby: “Het is heel erg geweest en er zijn ook mensen van de eilanden overleden, dus ik vind het belangrijk om hen te herdenken.” Mikai: “Je moet herdenken dat het afgelopen is. Iets moois maken van iets tragisch.” 

Meer informatie: www.4en5mei.nl/educatieCaribisch denkboek
Vanaf 2018 krijgen kinderen in groep 7, 8 én in deeerste klassen van het voortgezet onderwijs op Curaçao, Aruba, Bonaire, Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius het Caribisch Denkboek voor 4 en 5 mei. Het wordt in drie talen beschikbaar gesteld: Papiaments, Engels en Nederlands.