4meiOverlay
Bastiaan

Bastiaan Everink trad in 1988 toe tot het Korps Mariniers. Tijdens de Eerste Golfoorlog werd hij uitgezonden naar Irak. Daarna besloot hij zijn leven een nieuwe wending te geven: hij werd een wereldberoemde operazanger. 

“Wanneer je als marinier uit een oorlogsgebied komt dan stopt het geweervuur, maar begint de oorlog in je hoofd. Dat is de prijs van vrijheid. Toch vind ik het belangrijk dat je in verzet durft te gaan als de vrijheid in gevaar dreigt te komen. We zouden vrijheid niet moeten aannemen als vanzelfsprekend. Ik denk dat veel mensen in Nederland nu vooral stilstaan bij hun eigen rechten en te weinig nadenken over hun plichten en hoe ze een bijdrage kunnen leveren aan vrede en verbinding.”

“Zodra er in Nederland aan het eerste beginsel van onze grondwet wordt gemorreld - gelijkheid voor iedereen ongeacht geslacht, religie, seksuele geaardheid of kleur - moet je in verzet komen. Er hoeven maar een paar opportunistische mensen ‘per ongeluk’ iets te veel stemmen te krijgen en er kunnen hele foute dingen gebeuren.” 

“Tijdens het 5 mei-concert ga ik een lied zingen uit Nabucco van Verdi. Er is geen opera die beter bij me past: de muziek lijkt gemaakt voor mijn stem, en daarnaast zijn de grote thema’s uit het stuk ook míjn thema’s: oorlog, omslagpunt en vrijheid. Na mijn missie begon ik na te denken over de grote levensvragen: wie ben ik eigenlijk? Wat wil ik eigenlijk? Ik moest ontdekken hoe ik een authentiek persoon kon worden, maar dat kan alleen als je vrij bent. Gelukkig heb ik bij die zoektocht letterlijk mijn stem gevonden.”