4meiOverlay

Verantwoordelijkheid


Roel van Velzen (39) is sinds hij in 2006 de hitlijsten bestormde met Baby get higher niet meer weg te denken uit de Nederlandse popscene. De zanger en pianist won een Gouden Harp, was coach in The Voice of Holland en maakte verschillende succesvolle theatertours. Dit jaar is hij één van de artiesten op het 5 mei-concert op de Amstel. 

door Yasmina Aboutaleb | foto Ilvy Njiokiktjien

Roel NC Magazine (1)

Wat betekent vrijheid voor jou? 

“Waar ik me nog wel eens aan stoor, is dat mensen vrijheid van meningsuiting zien als een vrijbrief om maar van alles te zeggen. Met vrijheid komt een verantwoordelijkheid, vind ik, je moet er iets positiefs mee doen. Vrijheid is niet vanzelfsprekend, dat besef ik des te meer sinds ik met de organisatie MasterPeace in Congo ben geweest, dus die moeten we koesteren en bewaken. Met een kleine bijdrage kun je van de wereld een betere plek maken. Gedag zeggen tegen de buurman kan al zo veel schelen. Misschien ben ik een optimist, maar daar ben ik van overtuigd.”

Roel NC Magazine (2)

Wat wil je de kijkers van het 5 mei-concert meegeven? 

“De koppeling maken tussen ons oorlogsverleden en onze vrijheid nu is belangrijk. Ik wil er niet met een vingertje staan, mensen thuis moeten er uithalen wat ze willen, maar ik denk dat het een mooie kans is om mensen bij het vieren van de vrijheid te laten nadenken. Muziek kan de brug slaan.”

Wat doe je normaal gesproken op 5 mei? 

“Meestal speel ik dan op Bevrijdingsfestivals. In 2008 was ik Ambassadeur van de Vrijheid. Dat was heel eervol. Ik mocht toen spelen op verschillende Bevrijdingsfestivals, werd er met de helikopter naartoe gevlogen. Mijn tante Co uit Canada was toen ook overgekomen. Zij werd op 5 mei 1945 verliefd op een van de Canadezen die Nederland hebben bevrijd. Ze heeft toen optimaal van haar vrijheid gebruik gemaakt door met hem mee te gaan. Met de Holland-Amerika Lijn vertrok ze destijds uit Rotterdam, en bij de kick-off van Bevrijdingsdag stonden we in Rotterdam precies op die plek. Dat was een heel mooi moment.”

Hoe kunnen jongeren meer betrokken worden bij 5 mei? 

“Muziek is een breekijzer. En je moet jongeren niet onderschatten. Ze zijn wel jong maar niet dom, ze luisteren heel goed naar de teksten die gezongen worden, is mijn ervaring.”