4meiOverlay

Ik ben enorm trots op George Maduro

Paul Comenencia (1960), Den Haag - Zuid-Holland

Paul Comenencia (1960) is van 2004-2009 gevolmachtigd minister van de Antillen, de hoogste vertegenwoordiger van de Antillen in Nederland. George Maduro is zijn verzetsheld. Maduro was ook afkomstig uit de Antillen. Hij studeert rechten in Leiden als de oorlog uitbreekt. Met volle overtuiging zet hij zich in om het land te verdedigen. Nederland capituleert. George moet zich melden bij de bezetter, maar duikt onder. Hij sluit zich aan bij het verzet en helpt gestrande Engelse piloten vluchten. George heeft zelf minder geluk en wordt opgepakt. Hij sterft in Dachau.

Productie: Interakt; tekst: Anita van Stel


Met zeer veel moed

George Maduro is geboren in Willemstad, Curaçao. Hij was de achterkleinzoon van de stichter van de invloedrijke Joodse onderneming S.E.L. Maduro & Sons. Toen de Duitsers op 10 mei 1940 Nederland binnenvielen, studeerde George rechten aan de universiteit van Leiden. Als reserveofficier (2e luitenant) der Huzaren werd hij ingezet in de regio Den Haag. Hij leidde een aanval op Duitse parachutisten in de Villa Leeuwenberg te Rijswijk. 'Met zeer veel moed, aan het hoofd van twee groepen, de onder vijandelijk mitrailleurvuur liggende brug over de Vliet overschreden, den aanval op het versterkte steunpunt (Villa "Leeuwenburg") persoonlijk geleid en bij den stormaanval als eerste binnengedrongen, het verzet aldaar gebroken en de bezetting krijgsgevangen gemaakt'. Zo luidde de tekst toen hij, jaren later, werd onderscheiden met de Militaire Willemsorde ontving.

In handen van de Duitsers

In maart 1942 verplichtte de Duitse bezetter alle reserveofficieren om zich te melden. George Maduro weigerde en dook onder bij familie van een studievriend. Hij sloot zich aan bij het verzet en hielp onder meer geallieerde piloten via een zuidelijke route naar Spanje en Portugal vluchten. Om zich in Londen te kunnen aanmelden voor de Nederlandse strijdkrachten ging hij eind juni 1943 ook op weg naar Spanje. Door verraad viel hij aan de Belgisch-Franse grens, bij Charlesville, in de handen van de Duitsers. Hij werd als militair geïnterneerd in Saarbrücken.

Vergeefs verzoek
In september 1943 diende de vader van George, Jossy M.L. Maduro, een verzoekschrift in bij koningin Wilhelmina. Hij vroeg om de uitwisseling van zijn zoon tegen op Bonaire geïnterneerde Duitsers. De regering ging er niet op in. Ruim een jaar later, in november 1944, werd George vanwege de geallieerde opmars naar het concentratiekamp Dachau gestuurd. Daar overleed hij op 9 februari 1945 aan vlektyfus. Na zijn dood ontving hij voor 'uitstekende daden van moed, beleid en trouw op 10 mei 1940 verricht' de Militaire Willemsorde.

De oorlog op de Antillen

Paul Comenencia: "Als kind leerden wij op school over de geschiedenis van het Koninkrijk der Nederlanden en daar hoorde de oorlog natuurlijk ook bij. De Arubanen Boy Ecury en George Maduro waren onze verzetshelden. De Antillen en Suriname waren tijdens de oorlog het enige stuk vrij Koninkrijk. Veel bedrijven zochten hun toevlucht op de eilanden, om weg te zijn uit de greep van de bezetter. De oorlogseconomie draaide op volle toeren. Het patriottisme en het verzet tegen de bezetter werd openlijk getoond. Maar de eilanden waren niet zonder dreiging. Verschillende malen hebben Duitse U-boten geprobeerd de Antillen in te nemen. Dankzij de waakzaamheid van de Amerikanen, de overgebleven Nederlandse troepen en lokale reservetroepen kwam een Duitse bezetting niet tot stand. De koninkrijksgedachte was zeer sterk. Mensen bewaakten hun naar Londen gevluchte koningin en alles waar Nederland voor stond."

Een bron van inspiratie

"Ik ben heel trots op George Maduro. Hij is voor mij een voorbeeld van moed en doorzettingsvermogen. Hij is een bron van inspiratie. Zijn ouders moeten ook geweldige mensen zijn geweest. Zij verloren hun enige zoon. Maar waar andere mensen tegenwoordig over schadevergoeding praten, kozen zij ervoor om hun zoon te eren op de grond waar hij zijn heldendaden verrichtte. Ze hadden Madurodam of een ander gedenkteken ook op Curaçao kunnen realiseren."

Madurodam

"Bij het grote publiek is eigenlijk niet goed bekend wat de achtergrond is van Madurodam. Misschien is daar een rol voor ons weggelegd. Op Curaçao vind je een gedenkteken in brons van George Maduro, op Maduroplaza, de locatie van het familiebedrijf. Op 4 mei zijn er bij oorlogsmonumenten op de eilanden herdenkingen. Ook zijn straten naar oorlogshelden en slachtoffers vernoemd. Men heeft nog niet de slag gemaakt naar het, meer in het algemeen, herdenken van alle slachtoffers van gewapende conflicten in de wereld."

Ik ben enorm trots op George Maduro