4meiOverlay

Miniatuurstad als oorlogsmonument

Marc Albers (1988), Den Haag - Zuid-Holland

George Maduro wordt in 1916 op Curaçao geboren. Bij het begin van de oorlog studeert hij rechten in Leiden. George helpt gestrande piloten om weg te komen. De Gestapo pakt hem op. Hij komt om in concentratiekamp Dachau. Anno 2008 is Madurodam voor veel bezoekers in de eerste plaats een attractie. Maar de miniatuurstad is ook een monument ter nagedachtenis aan George Maduro. Marc Albers is in 2005-2006 burgemeester van het stadje. Hij vindt de oprichting een zeer bijzonder initiatief van de ouders van George Maduro.


De Jeugdgemeenteraad

"De Jeugdgemeenteraad van Madurodam bestaat uit leerlingen van elf middelbare scholen in Den Haag en Wassenaar. Per school twee leerlingen uit de hogere klassen. De raad kiest drie wethouders en een burgemeester. Als burgemeester ben ik voorzitter van de gemeenteraad. We vergaderen vier keer per jaar over het werk van drie commissies en over het reilen en zeilen van Madurodam. Zo bespreken we de bestedingen van het Madurodam Steunfonds - aan jeugdprojecten -, maar bijvoorbeeld ook over of een opening goed verlopen is."

Knip een lintje door
"Mijn voornaamste rol als burgemeester is gastheer zijn bij openingen van nieuwe gebouwen of objecten zoals een auto of een vliegtuig. Dat gebeurt ongeveer vijftien keer per jaar. Ik ontvang de gasten, houd een openingsspeech, doe met de eregast de opening of knip een lintje door en doe de overdracht. Het programma verschilt per keer. Ik heb door deze baan wel leren speechen. Ook weet ik nu dat ik het bijzijn van Koningin Beatrix geen slokje van mijn thee mag nemen."

Dubbele betekenis
"Er gaan ook gebouwen weg uit Madurodam, als ze minder belangrijk in Nederland zijn geworden, gesloopt zijn of er geen financiering meer is voor onderhoud. Madurodam heeft geen mogelijkheden meer tot uitbreiding. Dat Madurodam een oorlogsmonument is, vind ik bijzonder. De miniatuurstad heeft zo een dubbele betekenis. Ik vind het een goed initiatief van de ouders van George Maduro."

Het eerste gebouwtje
"De meeste bezoekers komen bij het passeren van het eerste gebouwtje - het ouderlijk huis van Maduro - achter de geschiedenis of als ze het boekje lezen. Herdenkingen vinden - voor zover ik weet - niet plaats. Veel mensen zullen zich bij een bezoek aan Madurodam niet bewust zijn van de betekenis als oorlogsmonument. De generatie die de oorlog heeft meegemaakt, sterft uit. Misschien zou je de betekenis van het monument daarom juist belangrijker moeten maken. Zo biedt je jongeren de kans om zich bewust te worden van wat er in de oorlog gebeurd is."

Een belangrijke gebeurtenis
"In 2005 is het Indisch Monument in Madurodam onthuld, in aanwezigheid van veel mensen die de oorlog in voormalig Nederlands-Indië hebben meegemaakt. Het werd me duidelijk dat het voor hen een belangrijke gebeurtenis was. Ze vertelden over die tijd. Op zo'n moment sta je even stil bij het feit dat Madurodam zelf ook een oorlogsmonument is. Bij het echte Indisch Monument, dat je hier vlak achter Madurodam vindt, is een groot grasveld en liggen altijd bloemen. Hier bij ons dus ook."

Miniatuurstad als oorlogsmonument