Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument ‘De Kaars’ in Hollandscheveld (gemeente Hoogeveen) is een propellerblad van aluminium, geplaatst op een betonnen duiker, omgeven door Belgische kinderkopjes. Het gedenkteken heeft de vorm van een kaars. Op het voetstuk is een plaquette bevestigd. Het monument is circa 2 meter 25 hoog en heeft een doorsnede van 1 meter 50. De plaquette vermeldt de namen van 25 oorlogsslachtoffers (verzetsmensen, militairen en joden) uit Hollandscheveld.

Tekst
De tekst op het monument luidt:

‘ ’40 ’45

TER HERINNERING AAN…………

JAN KNEGT
MARTEN KUILER
JOHANNES KNEGT
KIER BOERSMA
ALBERT PUITE
FRITSER KNEGT
AALDERT BOER
JOHANNES DUINKERKEN
HENDRIK RAAK
OTTO ZOMER
JAN VAN DER HELM
SZAYA REINER
ROELOF KOOPS
HENDRIK KOEKOEK
BEREND BOERTIEN
WILFRED STILL
WILLIAM JAMES SANDOR
EDWARD OLIVER DEVESON
ALEC ARTHUR STANBRIDGE
CYRIL TALBY
JACK NORMAN HOLMWOORD
JOHN LANE TILLAM
GEORGE KETCHEN GRAHAM
RICHARD THOMAS STYLES
JAN WEEMSTRA
MARINUS POST
JOHANNES POST

………. EN ALLEN DIE LEDEN………’.

Symboliek
Het monument stelt een kaars voor die brandend wordt gehouden ter herinnering aan de oorlogsslachtoffers. Het is tevens een waakvlam die waarschuwt tegen een hernieuwde opkomst van fascisme en racisme. Het propellerblad is een verwijzing naar het oorspronkelijke idee om in Hollandscheveld een monument op te richten voor de gesneuvelde bemanning van een geallieerd vliegtuig. Ten slotte kan het gedenkteken worden gezien als een duiker (een betonnen obstakel met een rail erin) zoals die in de oorlog gebruikt werden als wegversperring. Deze nieuwe ‘wegversperring’ dwingt ons tot stilstaan bij wat gebeurd is.

De geschiedenis

Het monument ‘De Kaars’ in Hollandscheveld (gemeente Hoogeveen) is opgericht ter nagedachtenis aan zestien medeburgers en negen geallieerde militairen die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen. De propeller is afkomstig van een Britse bommenwerper die tijdens de oorlog is neergeschoten.

De namen van de slachtoffers die zijn gevallen in de meidagen van 1940 luiden:

Aaldert Boer, Kier Boersma, Johannes Duinkerken, Johannes Knegt, Fritser Knegt en Albert Puite.

De namen van de slachtoffers die zijn gestorven tijdens tewerkstelling in Duitsland luiden:

Jan van der Helm, Roelof Koops, Johannes Post, Marinus Post, Hendrik Raak, Szaya Reiner en Otto Zomer.

De namen van de slachtoffers die zijn gefusilleerd luiden:

Berend Boertien en Hendrik Koekoek.

De namen van de vliegeniers die zijn neergestort luiden:

Edward Oliver Deveson, George Ketchen Graham, Jack Norman Holmwood, William James Sander, Alec Arthur Stanbridge, Wilfred Still, Richard Thomas Styles, Cyril Talby en John Lane Tillam.

De naam van het slachtoffer dat is gestorven bij de Birma-spoorlijn luidt:

Jan Weemstra.

Oprichting
De oprichting van het gedenkteken was een initiatief van het in 1992 gevormde 4 mei-Comité te Hollandscheveld.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1995.

Oorlogsslachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument is geplaatst in het plantsoen achter de N.H. kerk aan de Hendrik Raakweg te Hollandscheveld (gemeente Hoogeveen).

Bronnen

  • Gemeente Hoogeveen;
  • Inventarisatieproject Sporen van de Tweede Wereldoorlog in Drenthe (uitgevoerd door het Erfgoedhuis van Drenthe, in opdracht van de provincie Drenthe).

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents