Herdachte groepen: Verzet Nederland
Onthulling: 4 mei 1985
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door CBS Hoogengraven.
Vorm en materiaal
Het verzetsmonument in Stegeren (gemeente Ommen) is een zwerfkei. Op de gedenksteen is een zwarte plaquette aangebracht met een afbeelding van een parachute.
Tekst
De tekst op de plaquette luidt:
'AFWERPTERREIN STEGEREN
1944 1945
IN DANKBARE HERINNERING AAN DE
VERZETSGROEP SALLAND
GEDRAGEN DOOR DE STEUN EN
ZWIJGZAAMHEID VAN DE BEVOLKING
4 MEI 1985'.
Het verzetsmonument herinnert de inwoners van Stegeren (gemeente Ommen) aan de Vroomhoopse verzetsgroep Salland, die vanaf augustus 1944 bij het dorp een droppingsveld in gebruik nam. In de oorlog vonden er bij Stegeren ongeveer veertien droppings plaats. Per dropping werden 15 tot 28 containers met wapens en goederen afgeworpen, die werden verdeeld en per paard en wagen (onder stro of in melkbussen) of per schip werden vervoerd naar adressen in Twente, Deventer, Dedemsvaart of zelfs in het noorden.
Ook zijn er in deze periode negen geheim agenten (zogeheten Engelandvaarders) boven het Stegerenseveld gedropt, die vervolgens op veilige plaatsen werden ondergebracht. De codenaam van het Stegerenseveld was 'Evert', genoemd naar de leider van het Sallands verzet, kapitein A.F. Lancker, die zich in Hoge Hexel schuilhield.
De wapens en munitie werden op de meest onmogelijke plaatsen verstopt: in een preekstoel, in hooibergen, kerktorens en aardappelkuilen. De verzetsstrijders (circa twaalf personen) verborgen zich in een schuilhut. Ondanks zoekacties van de bezetter zijn zij nooit ontdekt. Dit was mede te danken aan de medewerking en zwijgzaamheid van de plaatselijke bevolking.
Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1985 door burgemeester H.C. Knoppers en de Vroomshoopse verzetsmannen Jan Nieboer en Evert Vaartjes.
Locatie
Het monument bevindt zich in de buurt van de Stegerdijk in Stegeren (gemeente Ommen).
Bron
Gemeente Ommen.