Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Onthulling: 4 mei 1985
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door CBS Hoogengraven.

Stegeren, verzetsmonument (foto: K. Krens-Vaartjes)
Stegeren, verzetsmonument (foto: K. Krens-Vaartjes)
Stegeren, verzetsmonument (foto: K. Krens-Vaartjes)

Het monument

Vorm en materiaal
Het verzetsmonument in Stegeren (gemeente Ommen) is een zwerfkei. Op de gedenksteen is een zwarte plaquette aangebracht met een afbeelding van een parachute.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'AFWERPTERREIN STEGEREN
1944 1945
IN DANKBARE HERINNERING AAN DE
VERZETSGROEP SALLAND
GEDRAGEN DOOR DE STEUN EN
ZWIJGZAAMHEID VAN DE BEVOLKING
4 MEI 1985'.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het verzetsmonument herinnert de inwoners van Stegeren (gemeente Ommen) aan de Vroomhoopse verzetsgroep Salland, die vanaf augustus 1944 bij het dorp een droppingsveld in gebruik nam. In de oorlog vonden er bij Stegeren ongeveer veertien droppings plaats. Per dropping werden 15 tot 28 containers met wapens en goederen afgeworpen, die werden verdeeld en per paard en wagen (onder stro of in melkbussen) of per schip werden vervoerd naar adressen in Twente, Deventer, Dedemsvaart of zelfs in het noorden.

Ook zijn er in deze periode negen geheim agenten (zogeheten Engelandvaarders) boven het Stegerenseveld gedropt, die vervolgens op veilige plaatsen werden ondergebracht. De codenaam van het Stegerenseveld was 'Evert', genoemd naar de leider van het Sallands verzet, kapitein A.F. Lancker, die zich in Hoge Hexel schuilhield.
De wapens en munitie werden op de meest onmogelijke plaatsen verstopt: in een preekstoel, in hooibergen, kerktorens en aardappelkuilen. De verzetsstrijders (circa twaalf personen) verborgen zich in een schuilhut. Ondanks zoekacties van de bezetter zijn zij nooit ontdekt. Dit was mede te danken aan de medewerking en zwijgzaamheid van de plaatselijke bevolking.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1985 door burgemeester H.C. Knoppers en de Vroomshoopse verzetsmannen Jan Nieboer en Evert Vaartjes.

Locatie
Het monument bevindt zich in de buurt van de Stegerdijk in Stegeren (gemeente Ommen).

Bron
Gemeente Ommen.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Familie Kip(Vaartjes) | 4 mei 2020

Belangrijk om elk jaar bij stil te staan. Trots op onze (schoon)vader en opa Evert Vaartjes

Richard en Henriecke Vlek de Coningh | 4 mei 2020

Dankbaar voor alle inzet waardoor wij maar ook onze kinderen in vrijheid kunnen leven.

Karla en Hans Krens-Vaartjes | 4 mei 2020

Trots op mijn (schoon)vader en opdat wij nooit vergeten.

Rob | 4 mei 2020

Dankbaar

Margreeth | 4 mei 2020

Zo dapper!

Marieke | 4 mei 2020

Dankbaar!

Lineke Tepper | 4 mei 2020

Voor. Alle moedige mannen en vrouwen.

Henk en Hetty Withhar | 3 mei 2020

Herdenk om niet te vergeten.