Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Adopteer dit monument.

Spier, monument voor Jean Salomo Simons (foto : B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor Jean Salomo Simons en Claudius Campan in Spier (gemeente Midden-Drenthe) 

Tekst
De tekst op het monument luidt:
'JEAN SALOMON SIMON
EN
CLAUDIUS CAMPAN

GESNEUVELD 11-4-1945
EN BEGRAVEN TE KAPELLE BIEZELINGE.'

Wijziging
Het oorspronkelijke monument bestond uit een houten paal met plaquette, bekroond met een ijzeren helm. Aan de voet van de paal lagen veldkeien. Het gedenkteken was 40 centimeter hoog, 30 centimeter breed en 5 centimeter diep. Vanwege reconstructies van wegen is het monument een aantal keren verplaatst. In april 2010 is de naam van Campan toegevoegd omdat hij ook bij Spier is gesneuveld. Het houten monument is vervangen door een van natuursteen. 

De tekst op de oorspronkelijke plaquette luidde:
'JEAN SALOMO SIMONS
GESNEUVELD 11-4-1945
EN BEGRAVEN TE
KAPELLE-BIEZELINGE'.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument voor Jean Salomo Simons in Spier (gemeente Midden-Drenthe) is opgericht ter nagedachtenis aan de Franse militair die op 11 april 1945 tijdens de bevrijding van het dorp is gesneuveld.

De Franse adjudant sneuvelde tijdens een gevecht met de bezetter. In de nacht van 7 op 8 april 1945 landden in de provincie Drenthe groepjes parachutisten van de Special Air Services (SAS). De meesten waren van Franse afkomst. Deze para's hadden als doel het plegen van sabotageacties en het veroveren van enkele strategisch belangrijke objecten, maar vooral het stichten van verwarring onder de bezetter. Met deze acties ondersteunden zij het geallieerde leger, dat in aantocht was.

Locatie
Het monument bevindt zich aan de Moraineweg tussen het fietspad en de weg, ter hoogte van hotel de Woudzoom te Spier.

Bronnen

  • Gemeente Midden-Drenthe;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht