Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Adopteer dit monument.

Orvelte, monument Oranjekanaal Noordzijde (foto: Gemeente Midden-Drenthe)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument Oranjekanaal Noordzijde in Orvelte (gemeente Midden-Drenthe) is een houten kruis met naamplaatje. Het gedenkteken is 1 meter hoog, 40 centimeter breed en 10 centimeter diep.

Tekst
De tekst op het monument luidt:

'IN HERINNERING
ANTOIN TREIS'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument Oranjekanaal Noordzijde herinnert de inwoners van Orvelte (gemeente Midden-Drenthe) aan de Franse parachutist Antoin Treis die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de omgeving van het dorp is gesneuveld.

Onthulling
Het monument is onthuld door de heer Reijntjes.

Bron
Gemeente Midden-Drenthe.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht