Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Ontwerper: Titus Leeser (1903-1996)
Adopteer dit monument.

Ommen, 'Le dormeur du val' (foto: Harry Woertink CC BY 3.0)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'Le dormeur du val' in Ommen is een keisteen met gedenkplaat. In de grafsteen zijn de laatste twee regels van het sonnet Le dormeur de val  (de slaper in het dal) van de Franse dichter Jean Nicolas Arthur Rimbaud gebeiteld.

Tekst
De tekst op de steen luidt:

'
FRITS HERBERT JORDENS
21-6-1919    2-3-1944

IL DORT DANS LE SOLEIL,
LA MAIN SUR SA POITRINE,
TRANQUILLE;
IL A DEUX TROUS
ROUGES AU CÔTE DROITE'.

Vrij vertaald betekent dit:

'Hij slaapt rustig in de zon,
de hand op de borst;
hij heeft twee rode gaten
aan de rechterzijde'.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'Le dormeur du val' herinnert de inwoners van Ommen aan de verzetsman Frits Herbert Jordens, die op 2 maart 1944 in Hasselt (België) door de bezetter is gefusilleerd.

Frits Herbert Jordens (23-06-1919) was een bankierszoon uit Arnhem. Tijdens zijn jeugd kampeerde hij veel op het 'Landgoed Eerde' en was bekend met de familie Van Pallandt. Jordens was rechtenstudent in Utrecht en hielp toen hij in 1942 op Eerde verbleef bij het laten onderduiken van joodse kinderen. Vanaf midden 1943 redde en begeleidde hij de terugkeer van geallieerde vliegers.

Na de Tweede Wereldoorlog werd Jordens op verzoek van zijn vrouw (een dochter van een kennis van Baron van Pallandt) herbegraven bij Eerde.

Locatie
Het monument bevindt zich bij de oever van de Regge in Ommen. Als men de 'Steile Oever' aan de westkant afdaalt, ziet men op een gegeven moment tussen waterpartijen een smal pad het bos ingaan dat eindigt op een heuveltje. Op dit heuveltje staat de grafsteen.

Bron
Gemeente Ommen.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht