Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Onthulling: 1 september 1974
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door RKBS 't Rendal.

Lierop, 'Frank Doucette monument' (foto: Gemeente Someren)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Frank Doucette monument' in Lierop (gemeente Someren) is een gedenksteen met in reliëf een afbeelding van de Nederlandse en Amerikaanse vlag. De steen is geplaatst op een ondergrond van keien en rode baksteen.

Teksten
De tekst op de gedenksteen luidt:

'DIT MONUMENT KWAM TOT STAND
TER NAGEDACHTENIS AAN
FRANK DOUCETTE
WIENS LICHAAM REEDS EERDER
WERD OVERGEBRACHT
NAAR ZIJN VADERLAND AMERIKA
SEPT. 1974.

HIER LIGT BEGRAVEN SERGEANT VLIEGER FRANK E. DOUCETTE MASS. U.S.A. 12 FEBR. 1922.
GESNEUVELD ALS ACTIEF LID VAN DE ONDERGRONDSCHE VERZETSBEWEGING TE LIEROP OP 19 SEPT. 1944.'

De tekst aan weerszijden van de gedenksteen luidt:

'PAX'.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Frank Doucette monument' in Lierop (gemeente Someren) is opgericht ter nagedachtenis aan de Amerikaanse boordschutter die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het dorp is gesneuveld.

Van 1 augustus tot 21 september 1944 was er in de bossen bij Lierop onder Moorsel een onderduikerskamp. Gemiddeld zaten hier zo'n dertig mensen verscholen. Sergeant Frank E. Doucette was één van hen. Hij was boordschutter van een Amerikaanse B-17 bommenwerper, die op 9 augustus 1944 werd neergeschoten boven Eindhoven. Tijdens operatie 'Market Garden' sloot Frank zich aan bij het verzet, maar in een gevecht met Duitse soldaten sneuvelde hij.

Oprichting
De oprichting van het gedenkteken was een initiatief van de plaatselijke bevolking.

Onthulling
Het monument is onthuld op 1 september 1974.

Bronnen

  • Gemeente Someren;
  • In het spoor van Market Garden - Monumenten en gedenktekens Noord-Brabant, Jacq van Eekelen e.a. (Den Dungen, Market Garden Comité, 1998);
  • www.someren.nl

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht