Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Onthulling: 1 mei 1995
Adopteer dit monument.

Sneek, monument op het Regiment Perthplein (foto: Simon Bleeker)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument op het Regiment Perthplein te Sneek (gemeente Súdwest-Fryslân) is een stenen gedenkzuil met ingemetselde plaquette.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument op het Regiment Perthplein herinnert de inwoners van Sneek aan het Canadese bataljon dat na de oorlog werd ingekwartierd bij Sneker gezinnen, in afwachting van een boot die hen naar hun vaderland zou terugbrengen.

De bevrijdingsactiviteiten van het Perth Regiment in Europa begonnen op 8 november 1943 in Italië (Napels). Via Marseille en België (Mons) stootte het door naar Nederland: naar Nijmegen, Arnhem, Doesburg en Harderwijk. In 1945 was het Perth Regiment betrokken bij de gevechten in Noordoost-Groningen. Het bataljon leverde hevige strijd bij Holwierde en bevrijdde op 4 mei 1945 Nansum, Biessum en Delfzijl. Het laatste gevecht van het Perth Regiment was bij het Eemskanaal in de nabijheid van Delfzijl.

Met grote hartelijkheid boden de Snekers onderdak aan de militairen van het Perth Regiment, die volledig in de gemeenschap werden opgenomen. Het regiment arriveerde op 1 juni 1945 in de stad. Er werden allerlei activiteiten georganiseerd om de maandenlange wachttijd voor de Perth militairen zo aangenaam mogelijk te maken. Er werd een Contact Commissie Canada Sneek (CCCS) in het leven geroepen die allerlei activiteiten organiseerde, zoals zeilwedstrijden op het Sneekermeer, voetbal-, touwtrek- en schietwedstrijden, maar ook dansavonden. Op gezette tijden werden voor de Canadezen speciale kerkdiensten gehouden. Op initiatief van het Perth Regiment werden deze diensten omlijst door 'Church Parades', die altijd veel publiek trokken. Het verblijf van het Perth Regiment in Sneek duurde tot eind november 1945. De laatste Canadese strijders vertrokken in de nacht van 27 op 28 november.

Daarmee was echter geen eind gekomen aan de contacten tussen Snekers en Canadezen. Veel families aan weerszijden van de oceaan zetten een briefwisseling op, belden regelmatig met elkaar en gingen bij elkaar op bezoek. Het Perth Regiment is enkele malen officieel in Sneek op bezoek geweest: in 1985 en 1990 bij de herdenkingen van respectievelijk de 40-jarige en de 45-jarige bevrijding. In 1995 ondernamen 35 veteranen voor de laatste keer de reis naar Europa om deel te nemen aan een aantal herdenkingsplechtigheden en -vieringen in Sneek.

Onthulling
Het monument is onthuld in mei 1995 tijdens het verblijf van de Canadese Perthveteranen in Sneek.

Locatie
Het monument staat bij de rontonde op het Regiment Perthplein te Sneek (gemeente Súdwest-Fryslân).

Bron
Gemeente Sneek.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht