Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Onthulling: 6 mei 1978
Adopteer dit monument.

Woensdrecht, monument aan de Onderstal (foto: J.M. v.d. Broek)
Woensdrecht, monument aan de Onderstal (foto: J.M. v.d. Broek)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument aan de Onderstal in Woensdrecht is een originele Amerikaanse Sherman-tank. Bij de tank is een goudkleurig gedenkplaatje geplaatst, bevestigd op een paal. Het gedenkteken is 3 meter hoog, 3 meter breed en vijf meter diep.

Tekst
De tekst op het gedenkplaatje luidt:

'DEELGENOMEN AAN
"DE SLAG"
OM WOENSDRECHT
OKTOBER 1944.'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument aan de Onderstal herinnert de inwoners van Woensdrecht aan de slag om Woensdrecht in oktober 1944.

De Sherman-tank behoorde toe aan de 4de Canadese divisie, Fort Carry Horse. Op de vierde dag na de invasie in Normandië is de tank in Frankrijk aan wal gekomen en ingezet om naar het noorden op te trekken. Een tankcorps is bij Philipine (Zeeland) Nederland binnengekomen en is vandaaruit doorgetrokken naar Antwerpen. Vanuit Antwerpen is de tank via Huijbergen over de Woensdrechtse Heide getrokken om daar de Herman-Göringtroepen van achteren aan te vallen. Bij deze actie zijn enkele tanks achtergebleven.

Oprichting
Door de Materiaalbeproevingsafdeling II van de Koninklijke Landmacht in Huijbergen is de tank uit het zand van de Woensdrechtse Heide gelicht, vervoerd en in de avonduren door vrijwilligers in originele staat teruggebracht en overgedragen aan de gemeente Woensdrecht.

Onthulling
Het monument is onthuld op 6 mei 1978 door burgemeester J. van Leeuwen.

Locatie
Het monument bevindt zich aan de Onderstal in Woensdrecht. Hier staat tevens het monument 'Vrouw die een oorlogsslachtoffer zorgzaam opbeurt'.

Bron
Gemeente Woensdrecht.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht