Adopteer een monument

Herdachte groepen: Allen
Ontwerper: Jacques J. van Poppel (1909-1976)
Onthulling: 1957
Adopteer dit monument.

Ossendrecht, monument Dorpsstraat (Foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument Dorpsstraat in Ossendrecht (gemeente Woensdrecht) is een natuurstenen beeldengroep van drie mannenfiguren en één vrouwenfiguur. Het beeld is geplaatst op een voetstuk.

Tekst
In het voetstuk staan jaartallen ingebeiteld:

'1940 - 1945'.

Symboliek
'Het monument stelt de samenvatting van het einde der strijd voor. De groep bestaat uit vier figuren: drie soldaten, waarvan één gewond of stervende, terwijl tussen de beide andere combattanten de strijd beslecht wordt in het voordeel van onze geallieerde bondgenoten. De toegesnelde vrouwenfiguur ontfermt zich onmiddellijk over de gevallene.'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument Dorpsstraat herinnert de inwoners van Ossendrecht (gemeente Woensdrecht) aan alle oorlogsslachtoffers die tijdens de bezettingsjaren zijn omgekomen.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1957 door het gemeentebestuur.

Locatie
Het monument is geplaatst naast de N.H. kerk aan de Dorpsstraat te Ossendrecht.

Bronnen

  • Gemeente Woensdrecht;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945, Wim Ramaker, Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.
Voor meer informatie
Ossendrechtse Kronieken, drs. A. van Gils, Tjeenk Willink (1990).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht